Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 14:58 |

Rišljanin: U ovoj godini prijem kadeta u Upravu policije MUP-a BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. marta (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom ove godine obavit će prijem kadeta koji će se školovati za čin policajca i mlađe inspektore.

Po riječima resorne ministrice Nizame Rišljanin, javni konkurs bit će raspisan nakon usvajanja neophodnih podzakonskih akata u skladu sa novim Zakonom o policijskim službenicima, koji je u posljednjem kvartalu prošle godine usvojila Skupština BPK Goražde.

- Konkurs za prijem kadeta bit će raspisan odmah nakon što se steknu pravni uslovi, čim se donesu pravilnici koji, između ostalog, reguliše i sam proces zapošljavanja jer želimo  da se taj postupak dodatno olakša, postane transparentniji i jednostavniji - istakla je Rišljanin.

Dodala je da je riječ  o značajnom broju podzakonskih akata na čijoj izradi rade timovi MUP-a i Uprave policije. Naglašava da će oni odmah biti upućeni prema Vladi BPK.

- Primarna obaveza MUP-a je bila da se obezbijede finansijska sredstva. S obzirom na to da znamo da je teška situacija u budžetu BPK i da bi za nas to bila pozamašna suma, obratili smo se Kantonu Sarajevo i već u 2019. godini doznačena su sredstva u iznosu od 125.000 KM isključivo za namjenu prijema kadeta - pojasnila je ona.

S obzirom na to da je, po riječima ministrice, ministarstvo unutrašnjih poslova BPK u deficitu sa kadrovima, prijem kadeta bit će od velikog značaja.

- Zapošljavanje je nužno naročito ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da ćemo u narednom periodu imati značajan odliv kadrova iz razloga što je veliki broj policijskih službenika primljen u isto vrijeme, tako da će istovremeno biti i penzionisani. Sredstva sa kojima raspolažemo bit će dovoljna za 22 kadeta u činu policajca i tri mlađa inspektora – naglasila je ministrica unutrašnjih poslova.  

Izvjesno je da će javni konkurs za prijem kadeta u Upravu policije MUP-a BPK Goražde biti raspisan u ovoj godini, a odabrani kandidati školovat će se na Policijskoj akademiji u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu