Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 15:34 |

Za kraj sedmice planiran završetak sanacije saobraćajnice u Ulici Čobanija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Radnici građevinske firme 'Grakop' iz Kiseljaka mogli bi do kraja ove sedmice završiti asfaltiranje dijela saobraćajnice Ulice Čobanija, od Ulice Ejuba Ademovića do Puta Mladih muslimana. Radi se o prvoj fazi projekta, a termin završetka tih radova ovisi od vremenskih uvjeta.  

Šef gradilišta građevinske firme 'Grakop' Mujo Topalović kazao je da su dosad zamijenili kolovoznu konstrukciju i tamponski sloj, a u toku je nivelacija slivnika i šahtova, te priprema za asfaltiranje na tom dijelu Čobanije. Planirano je da to, kako je kazao, bude završeno tokom sedmice 'ako nam vremenske prilike budu povoljne'.

- Slijedi zatvaranje drugog dijela Ulice Čobanija, između ulica Ejuba Ademovića i Skenderije gdje planiramo također uraditi zamjenu kolovozne konstrukcije te postaviti nove betonske ivičnjake duž trotoara, kao i nivelaciju postojećih šahtova i šibera za vodu s ugradnjom novih poklopaca, na kraju slijedi asfaltiranje. Kompletan projekt bit će realiziran do mosta Čobanija, u četiri faze - objasnio je.  

Općina Centar i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo osigurali su 217.580 KM za finansiranje tog projekta. Za nadzor je zadužena firma 'Energoinvest' d.d. Sarajevo, dok je elaborat sanacije uradila projektantska firma 'Saraj Inženjering'.

Kompletna sanacija te saobraćajnice bit će na dužini od 330 metara, od Obale Kulina bana do stepeništa koje vodi do tranzita odnosno Puta Mladih muslimana.

- Od tehničkih podataka navedenih u spomenutom elaboratu navodi se da je širina saobraćajnice 4,5 do 6 metara. Da bi bile ispoštovane građevinske norme, nakon uklanjanja starog oštećenog asfalta, bit će uklonjen i tampon. Umjesto toga bit će postavljen novi, debljine 40 centimetara - navode iz Općine Centar.

Planirano je i uklanjanje starih ivičnjaka i postavljanje 600 metara novih,  21 novi šaht za odvodnju površinskih voda, te ugradnja poklopaca na pet šibera i za četiri hidranta, kao i niveliranje 29 šibera, 33 šahta i 14 slivničkih rešetki.

Bit će postavljen novi asfalt na saobraćajnici i trotoarima, ukupne površine oko 2.600 metara kvadratnih. Osnova za realizaciju tog projekta je sporazum o finansiranju radova kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije