Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 18:14 |

Premijer Nenadić sa Smajićem o prioritetnim infrastrukturnim projektima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Na poziv premijera Kantona Sarajevo (KS) Marija Nenadića danas ga je posjetio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Razgovarano je o prioritetnim infrastrukturnim projektima, a sastanku su prisustvovali i kantonalni ministar saobraćaja Adi Kalem i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, kao i pomoćnik općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje Hakija Delić.

Radi se o prvom zvaničnom sastanku novog kantonalnog premijera s predstavnicima neke lokalne zajednice u KS-u.

Premijer Nenadić je naglasio da će Vlada na čijem je čelu sigurno imati senzibiliteta za potrebe građana Vogošće i da nijedna od onih devet zvijezda u grbu KS-a, koje simboliziraju općine, ne smije biti sjajnija od drugih.

Istakao je kako je strateško opredjeljenje ove Vlade otvaranje KS-a i da je u tom smislu rješavanje saobraćaja prema Vogošći nulti prioritet.

U tom je kontekstu spomenuo dva vrlo važna projekta - izgradnju Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa Sarajevom trolejbuskim saobraćajem.

Ministar Kalem je najavio da će već na jesen biti operativna sredstva za obnovu kontaktne mreže trolejbuskog saobraćaja i izgradnju podstanica u Hotonju i Vogošći, dok je ministar Kapidžić pojasnio kako je ovaj projekat važan dio uvođenja električnog saobraćaja što je jedna od strateških mjera za smanjenje zagađenja u KS-u.

Načelnik Smajić je izjavio kako je ipmresioniran operativnošću novog premijera koji je svega nekoliko dana po stupanju na dužnost upriličio ovaj sastanak.

Rekao je da ga raduje što su Prva transverzala i uvođenje trolejbuskog saobraćaja prioriteti u radu premijera i njegovih ministara.

Bilo je govora i o drugim temama kao što je stavljanje u funkciju neperspektivne vojne imovine, definisanje namjene atraktivnog prostora na području Betanije i operacionalizacija aktuelnih i budućih projekata, te je i tu postignut visok stepen saglasnosti o pravcima dalje saradnje.

Premijer Nenadić je najavio da će vrlo brzo i on posjetiti Vogošću, te izrazio želju da se uspostavi redovna dinamika sastanaka prvih ljudi KS-a i lokalnih zajednica, saopćeno je iz Kabineta načelnika Smajića.                                                                                                           

                                                                

                                                            

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo