Sport     | 09.03.2020. 17:58 |

U Goraždu 14. marta prvi internacionalni turnir u karateu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9.marta (FENA) - Karate klub „Specijal“ organizator je prvog internacionalnog turnira „Goražde Specijal KUP“ koji će se narednog vikenda održati u gradu na Drini.

Glavni trener KK „Specijal“ Ermin Mandžo potvrdio je Feni da se privode kraju intenzivne pripreme za ovaj sportski događaj.

„Ovo je prvi internacionalni turnir u karateu u Goraždu u posljednjih više od 20 godina koji organizuje jedan klub, u ovom slučaju KK „Specijal“. Posljednji put ovdje je održano državno prvenstvo u organizaciji Karate saveza BiH. Drago nam je da ćemo biti domaćini ovog događaja i na taj način promovirati karate kao sport i vještinu ali i naš grad i kanton te državu“ - kazao je Mandžo.

Dodao je da se na turniru očekuju brojni učesnici kako iz BiH tako i zemalja regiona

„Imamo najavu učešća klubova iz susjednih zemalja, Srbije, Crne Gore, Hrvatske. Prijave se vrše putem Karate saveza FBiH i u narednih dva-tri dana ćemo znati tačan broj učesnika. Iz BiH do sada je pristiglo oko 300 zvaničnih prijava s tim da su posljednja dva dana ključna, tako da očekujemo oko 500 do 600 učesnika“ - pojasnio je on.

Naglašava da na turniru mogu učestvovati karatisti svih uzrasta

 „Namjenjen je za učesnike od šest, sedam, osam i devet godina u nezvaničnim kategorijama, gdje dajemo mogućnost najmlađima da dožive svoje prvo takmičarsko iskustvo, gdje neće biti izloženi nekom stresu i naporu. Svi će dobiti medalje, kao jedan podsticaj za hrabrost, trud i posvećenost treniranju ovog sporta. Zvanične kategorije su od 10 do 21 godinu tj. pioniri, kadeti, juniori i U-21 odnosno mlađi seniori“ - precizirao je Mandžo.

Navodi da je turnir prijavljen Karate savezu BiH čiji će predstavnici također prisustvovati ovom događaju.

„Planirano je da bude instalirano pet borilišta - tatamija i sva prateća oprema gdje se može  očekivati oko 40 sudija sa svjetskim, evropskim, balkanskim, državnim i federalnim licencama. Potvrđen je i dolazak predsjednika Karate saveza BiH i FBiH kao i Karate saveza Kantona Sarajevo gdje mi i pripadamo, jer u Goraždu nema kantonalni savez tako da će ovom događaju prisustvovati svi zvaničnici iz vrha karatea u BiH. To će biti pravi praznik sporta u Goraždu koji će nadamo se prerasti u tradiciju“ - kazao je glavni trener KK “Specijal“.

Prvi internacionalni „Goražde Specijal KUP“ održat će se 14. marta u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“. U vremenu od  8 do 10 sati predviđene su prijave, nakon čega slijedi zvanični dio takmičenja, najprije u katama a zatim u borbama. Oficijelni dio turnira predviđen je  od 12 do 13 sati. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu