Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 18:46 |

Džaferović-Cormack-Nelson: Državne institucije moraju raditi u punom kapacitetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je glavnu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona.

Džaferović je zahvalio uime Predsjedništva BiH za nesebičnu podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini, njenom teritorijalnom integritetu, stabilnosti i vladavini prava.

Ocijenio je da su SAD najznačajniji partner i jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine, te da njihovo prisustvo u našoj zemlji i regionu predstavlja faktor stabilnosti.

Istovremeno, Džaferović je zahvalio predstavnicima administracije SAD za podršku koju su pružali Bosni i Hercegovini u provođenju ranijih procesa, kao i u usvajanju Programa reformi.

Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, koju, kako je naglasio Džaferović, opterećuje blokada u donošenju odluka u državnim institucijama.

Naglasio je da je pred Bosnom i Hercegovinom puno posla u provođenju Programa reformi, Mišljenja Evropske komisije, ekonomskih reformi i drugih strategija, te da se u okviru toga, kroz dijalog, mogu pronaći rješenja za sva pitanja koja opterećuju odnose u našoj zemlji.

Istaknuo je da se reforme i sva pitanja trebaju provoditi i rješavati u paketu, a ne parcijalno, te da ih nije moguće provoditi bez funkcioniranja državnih institucija.

Sagovornici su se saglasili da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati, te da državne institucije moraju raditi u punom kapacitetu i interesu svih u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i savjetnici iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića - Slaven Kovačević i Željko Bakalar, te predstavnici srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - savjetnica Ana Trišić-Babić, i saradnik  Đorđe Šarčević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta