Ekonomija     | 10.03.2020. 12:35 |

U Sarajevu organizirana obuka iz poduzetništva za 328 nezaposlenih osoba

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. marta (FENA) – Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ organizirala je danas "Obuku iz poduzetništva" za 328 nezaposlenih osoba.

Polaznici obuke educirani su o temeljnim elementima poduzetništva i poduzetničkih vještina, kao i o osnovnim koracima pri pokretanju biznisa, te razlikama između obrta i preduzeća…

Direktor JU "Služba za zapošljavanje KS" Nermin Pećanac izjavio je tim povodom kako se radi o obuci organiziranoj u sklopu tri programa samozapošljavanja i pokretanja vlastitog biznisa, vrijedna oko 3.260.000 KM.

- Samozapošljavanje je šansa koju smo pružili putem sredstava Službe za zapošljavanje nezaposlenim osobama – kazao je Pećanac, navodeći i kako je obuka prilika da se predstave prednosti, ali i specifičnosti takve vrste zapošljavanja.

Poručio je da vjeruje da će polaznici obuke na najbolji način iskoristiti stečeno znanje i resurse, te da će ubrzo postati poslodavci koji će zapošljavati osobe sa biroa za zapošljavanje.

Trenerica za jačanje poduzetničkih vještina u sklopu "Službe za zapošljavanje KS" Elma Lepara-Špuren istaknula je kako se radi o obuci koja je, u međuvremenu, prerasla u redovnu aktivnost ove službe.

Istovremeno, potcrtala je spremnost Službe da bude aktivni sudionik, a ne samo davalac sredstava, te da zainteresiranim osobama koje ispunjavaju uvjete pruži svu neophodnu stručnu pomoć.

Realizaciju programa samozapošljavanja, u sklopu aktivne politike zapošljavanja koju provodi "Služba za zapošljavanje KS", pozdravile su aplikantice - Aleksandra Lovrić i Alma Bukva, koje su najavile pokretanje vlastitog biznisa, odnosno otvaranje dizajnerskog studija za proizvodnju unikatne odjeće, te korojačkog salona.

Naglasile su značaj poticanja spomenutih aktivnosti, uz opasku kako to predstavlja snažan 'vijetar u leđa' novim poduzetnicima.

Slične obuke do sada je ‘prošlo’ oko 600 nezaposlenih osoba, od kojih je većina u fazi registracije vlastitog biznisa, a neki od njih su već i uspješni poduzetnici.

Obuka iz poduzetništva namijenjena je nezaposlenim osobama kojima su odobrena sredstva za pokretanje vlastitog biznisa putem Programa sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca, Programa sufinansiranja samozapošljavanja, te Programa sufinansiranja samozapošpljavanja osoba do 35 godina života.

Programom obuke realiziraju se ugovorne obaveze između "Službe za zapošljavanje KS" kao davaoca sredstava i nezaposlenih osoba kao korisnika programa poticaja.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'