Svijet     | 10.03.2020. 13:26 |

Kremlj: Trump ne dolazi na proslavu Dana pobjede u Moskvi

FENA Internet

MOSKVA, 10. marta  (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump neće doći u Moskvu na proslavu Dana pobjede 9. maja, saopćio je Kremlj u utorak.

Rusija je u više navrata pozvala Trumpa da posjeti Moskvu na 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu – najbitnijem ruskom prazniku. Trump je prošle godine izjavio da cijeni pozivnicu, ali da nije siguran da li će doći jer praznik u Rusiji „pada u jeku političke sezone“.

-  Putem diplomatskih kanala dobili smo informaciju da američki predsjednik ne dolazi – izjavio je novinarima u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući kako ostaje nejasno ko će predstavljati SAD na proslavi Dana pobjede u Moskvi.

Peskov nije pružio razlog Trumpovog odbijanja da prisustvuje ceremoniji.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju Tass, čiji je dio objavljen danas, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi bilo „pogrešno“ za svjetske čelnike da ne prisustvuju proslavi Dana pobjede u ovoj godini.

-  Mislim da je, što se tiče bivših članova antihitlerovske koalicije, prava stvar prisustvovanje skupu i s političke i s moralne tačke gledišta. Nadamo se da ćemo ih vidjeti i bit će nam drago ako dođu. Ako ne, to je njihov izbor. Mislim da bi to bila greška za njih - izjavio je Putin, prenosi AP.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana