Kultura     | 10.03.2020. 13:27 |

Otvorena savremena fono-laboratorija na Filozofskom fakultetu Sarajevo

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je svečano otvorena savremena fono-laboratorija namijenjena izvođenju nastave iz lingvistike, uključujući i arapski jezik i književnost.

Projekt opremanja kabineta fono-laboratorijom na toj visokoškolskoj instituciji sa 120.000 KM finansirao je Međunarodni centar za arapski jezik iz Rijada.

Na svečanosti otvorenja ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani Abdullah M. Mominah kazao je da najsavremenija fono-laboratorija pruža mnoštvo multimedijalnih mogućnosti i online konverzaciju između nastavnika i studenata, kao i da je to početak dobre saradnje i podrške Univerzitetu u Sarajevu.

- Ovo je simboličan poklon Vlade i kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza narodu BiH jer nas vezuju jake prijateljske spone. Stoga ćemo nastaviti pružati podršku narodu BiH, bez obzira na naciju i vjeru - kazao je ambasador.

Iako već određeni broj studenata iz BiH studira u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ambasador Mominah smatra da će upravo projekti koji se realiziraju na fakultetima u BiH doprinijeti unapređenju studentske razmjene.

Podsjetio je da je prije tri godine parafiran Sporazum o kulturnoj saradnji BiH i Kraljevine, koji podrazumijeva i naučno-istraživačke projekte, projekte ekonomske saradnje i kulture, ali je potrebno da Parlamentarna skupština BiH verificira taj Sporazum.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je potvrdio da je studentska razmjena i saradnja na nivou akademskih aktivnosti neophodna, te da su univerziteti otvorene univerzalne institucije zbog čega ne bi trebala postojati barijera parlamenata bilo koje države.

- Univerzalna rijeka znanja koja teče na planeti Zemlji ne bi smjela biti presijecana nijednim parlamentom, pa ni Parlamentom BiH. Ali saradnja KSA i UNSA je na visokom nivou - kazao je rektor Škrijelj, te zahvalio ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije na dragocjenom poklonu opremanja fono-laboratorije.

Najavio je da će uskoro biti raspisan i javni poziv za izgradnju Univerzitetske biblioteke, a grant sredstva u iznosu od 17 miliona dolara će osigurati Kraljevina Saudijska Arabija i to će, po njegovim riječima, biti jedna od najljepših biblioteka na Balkanu.

Direktor Kulturnog centra 'Kralj Fahd' u Sarajevu Muhamed Alu Šejh je izrazio nadu da će studentima koji uče strane jezike - arapski, perzijski i turski, biti olakšan rad.

- Kabinet je u potpunosti adaptiran, a najsavremeniji softver koji je instaliran u fono-laboratoriji će, nadam se, studentima uvelike olakšati učenje jezika - kazao je Alu Šejh.

Otvorenost fakulteta prema inovativnim tehnologijama, po riječima dekana Filozofskog fakulteta UNSA Muhameda Dželilovića, jedini je spas za državu i društvo, a prvi korak je jezik.

- Stoga je naglasak mog ukupnog angažmana u radu na jezicima. Donacija KSA je nama od praktične koristi, posebno za arabiste, jer poznavanje jezika doprinosi poznavanju kultura. Bez upoznavanja drugih kultura dešava nam se ksenofobija, zatvaranje, raznovrsne fobije koje dolaze upravo zbog nedovoljnog poznavanja nečije kulture, tradicije, jezika - naglasio je dekan Dželilović te zahvalio ambasadoru Mominahu i direktoru Alu Šejhu na saradnji.

Savremena fono-laboratorija, po riječima glasnogovornika Kulturnog centra 'Kralj Fahd' Fikreta Mehovića, nudi razumijevanje slušanja, imitaciju modela, vježbe čitanja, razgovor u parovima i grupi, simultano i konsektivno prevođenje, snimanje odgovora, kviz, AP(R) ispit te rad sa bibliotekom.

Uskoro video!

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na Filozofskom fakultetu UNSA održana komemorativna sjednica profesoru Dževadu Karahasanu

Otvorena savremena fono-laboratorija na Filozofskom fakultetu Sarajevo (VIDEO)

Vlada Japana donirala sredstva za opremanje Kabineta nastave japanskog jezika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!