Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 13:50 |

Subašić: Svi oni koji negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 10. marta (FENA) - U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine.

Na današnjem sastanku konstatirano je da pripreme za obilježavanje godišnjice genocida teku prema planu.

Predsjednik Odbora Hamdija Fejzić kaže da je zadovoljan dosadašnjim radom na pripremama za obilježavanje 25.godišnjice genocida.

- Prvo smo raspravljali o radu pododbora između dva sastanka. Raspravljali smo i o ukopu 82 neidentificirane žrtve genocida. Taj prijedlog je dao Amor Mašović na prošlom sastanku. Danas smo raspravljali o tome i donesen je zaključak da će se do kraja maja odlučiti o ukopu 82 NN žrtve, imamo dovoljno vremena da o tome razmislimo, i donesemo pravu odluku iza koje će stajati Organizacioni odbor - rekao je Fejzić.

Fejzić je mišljenja da je rano govoriti o tome ko će od zvaničnika prisustovati komemoraciji i dženazi 11. jula.

- Na 53 adrese su otišle pozivinice. Možda je i rano da govorimo o tome ko će prisustovati sve, tek za mjesec, mjesec i po možemo govoriti o tim detaljima - kaže Fejzić.

Fejzić naglašava da „do sada imamo deset žrtava za koje su porodice dale saglasnost da se ukopaju 11. jula.“

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ ponovila je još jednom stav Organizacionog odbora i preživjelih žrtava genocida da svi oni koji negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare.

- Svi oni što negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare. Na dženazu se po našem običaju ne zove. Međutim, 25. godišnjica je u pitanju i mi ćemo pozvati važne ljude iz svijeta. Mnoge organizacije, posebno one koje se bave pravima žena, su najavile svoj dolazak, izjavila je Subašić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom