Svijet     | 10.03.2020. 13:57 |

Jedinstvena Rusija podržava ideju da se Putinu omogući nova kandidatura

FENA Internet

MOSKVA, 10. marta (FENA) - Ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija saopćila je u utorak da bi podržala ustavni amandman kojim će se predsjedniku Vladimiru Putinu omogućiti da se ponovo kandiduje za predsjednika, javila je novinska agencija RIA, što je opcija koju je Putin ranije odbacivao.

Putin, koji je u januaru najavio velike promjene ruske politike i ustava, morat će prema trenutnim ustavnim propisima odstupiti s funkcije predsjednika 2024. godine kada se okončava njegov drugi uzastopni predsjednički mandat.

Bivši službenik KGB-a, Putin je služio ukupno četiri predsjednička mandata, a također je vršio dužnost premijera, dominirajući ruskim političkim krajolikom dvije decenije.

Kritičari su ga optuživali da planira koristiti izmjene ustava kako bi produžio svoju vladavinu nakon 2024. Putin, međutim, nije precizirao koji su mu planovi nakon tog datuma, ali je rekao da ne zagovara praksu iz vremena Sovjetskog Saveza da čelnici država budu doživotno na funkciji.

Valentina Tereškova, zastupnica u Jedinstvenoj Rusiji, u utorak je rekla parlamentu da predlaže izmjenu ustava na način kojim bi se poništili svi raniji Putinovi predsjednički mandati.

Ovaj korak, ako bude usvojen, omogućio bi mu služenje još dva mandata od po šest godina.

Sergej Neverov, zastupnik i visoki dužnosnik Jedinstvene Rusije, rekao je da će stranka "bez sumnje podržati" takvu ideju, ali da će o njoj morati razgovarati s Putinom, kao i čelnicima parlamenta.

Putin će se obratiti Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, kasnije u utorak, rekao je predsjedavajući Vjačeslav Volodin, prenosi novinska agencija TASS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'