Regija     | 10.03.2020. 14:12 |

Srbija uvela privremenu zabranu ulaska stranaca iz rizičnih područja

FENA Agencije

BEOGRAD, 10. ožujka (FENA) - Srbijanska vlada u utorak je privremeno zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz područja s intenzivnim prijenosom zaraze koronavirusom - iz Italije, ugroženih regija Kine, Južne Koreje, Irana te dijelova Švicarske.

Nakon što su u Srbiji jutros službeno potvrđena dva nova slučaja zaraze, zasad ukupno četiri, Vlada je, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i domaćih stručnjaka, danas usvojila dodatne mjere radi sprječavanja pojave širenja i suzbijanja virusa Covid-19, priopćeno je poslije sjednice.

"Uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim pokrajinama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i u dijelovima Švicarske", priopćeno je iz Vlade Srbije.

Usvojena je i „preporuka za striktno poštivanje zabrane putovanja zaposlenih u sustavu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje s intenzivnom transmisijom Covid-19, kao i žarištima epidemije“, prenosi Hina.

Srbijanska vlada ocijenila je da je Srbija spremno dočekala aktualnu epidemiološku situaciju te je poduzela sve neophodne mjere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji zdravstvenog sustava u Srbiji su samo četiri osobe zaražene koronavirusom, istaknuli su iz Vlade.

Također je poručeno da "nema mjesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagirala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prijelazima, posebno na aerodromima".

Pritom se poštuju instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije te preporuke domaćih epidemiologa, koji imaju i osobno iskustvo postupanja u sličnim situacijama.

Građane Srbije Vlada je pozvala da „isključivo prate savjete struke“, naglašavajući kako ministarstvo zdravstva s nacionalnim Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ te mrežom zavoda za javno zdravstvo „prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Srbiji i svijetu“.

U Srbiji su u utorak ujutro službeno potvrđena još dva slučaja koronavirusa te su registrirana ukupno četiri zaražena pacijenta, dok je testirano ukupno 108 osoba.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je prošlog petka kod 43-godišnjeg muškarca iz Bačke Topole, koji je smješten na liječenje u KBC Vojvodina u Novom Sadu, a drugi zaraženi pacijent je državljanin Kine, za kojeg beogradski mediji navode da je zaposlen kao inženjer u predstavništvu kompanije Huawei u Beogradu. Taj pacijent je, prema saznanjima i tvrdnjama medija, u međuvremenu imao nekoliko poslovnih sastanaka u Srbiji i regiji.

Nova dva pacijenta su dvije djevojke čiji kontakt je bila osoba zaražena koronavirusom koja je izvan Srbije i kojoj je zaraza u međuvremenu potvrđena u inozemstvu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!