Sport     | 10.03.2020. 14:45 |

Goraždanski atletičar Zaim Šuman prvak Balkana na 3.000 metara

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. marta (FENA) - Najuspješniji goraždanski atletičar Zaim Šuman sa Master prvenstva Balkana u dvoranskoj atletici koje je proteklog vikenda održano u Srbiji, vratio se kao balkanski prvak na 3.000 metara, osvojivši zlatnu medalju. Kao reprezentativac BiH Šuman se okitio i srebrnom medaljom u utrci na 1.500 metara, što je dokaz da je taj uspješni sportista još uvijek u sjajnoj formi.

- Nastupio sam za reprezentaciju BiH u najjačoj starosnoj kategoriji. Prvi dan je bila utrka na 1.500 metara koja je bila malo taktički brza za mene s obzirom na to da sam taj dan stigao u Beograd i nisam se baš najbolje snašao, ali uspio sam osvojiti srebrnu medalju. Za finalnu utrku na 3.000 metara za koju sam se bolje pripremio i u jakoj konkurenciji uspio osvojiti prvo mjesto - pojašnjava Šuman.

Dodaje da je konkurencija na takmičenju bila izuzetno jaka uz učešće atletičara iz svih zemalja bivše Jugoslavije te Grčke, Turske, Albanije, Rumunije i Bugarske.

- Do zadnjeg trenutka se nije znalo ko će pobijediti i dosta je bilo kandidata za zlatnu medalju, ali sam uspio sa jakim finišom pobijediti, drugoplasirani je reprezentativac Grčke i treći reprezentativac Sjeverne Makedonije. Posebno je na mene ostavila utisak situacija u posljednja tri kruga kada se odlučivalo o poretku. Reprezentativac Srbije je izgubio priključak tako da je onda cijela dvorana navijala za mene i to mi je vjerovatno bio dodatni vjetar u leđa, pa sam uspio osvojiti to prvo mjesto - pojašnjava on.

Navodi da je još nekoliko atletičara iz BiH nastupilo u bacačkim disciplinama, te da je posjećenost bila na visokom nivou.

Pred Zaimom Šumanom i klubom na čijem je čelu slijede novi izazovi. Sezona počinje narednog vikenda i Atletski klub Goražde nastupit će na prvenstvu Federacije, ekipnom prvenstvu BiH u krosu za sve kategorije u nedjelju u Tuzli. Slijedi i mostarski polumaraton i prvenstvo BiH na 10.000 metara.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo