Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 14:59 |

Sattler-Trischak:Manji kapaciteti za deminiranje prijetnja za sigurnost građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Potrebno je brzo djelovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za imenovanje nove Komisije za deminiranje, upozoravaju šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler te komandant EUFOR-a, generalmajor Reinhard Trischak.

- Komisija za deminiranje je jedino tijelo u zemlji ovlašteno za akreditiranje i obnavljanje akreditacije organizacija za deminiranje. Po isteku mandata Komisije, 89 posto kapaciteta za deminiranje u BiH, kao i cjelokupni kapacitet za uklanjanje eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata koji nisu unutar registrovanih minski sumnjivih područja, bit će krajem marta stavljeno izvan funkcije. Sadašnji zastoj je prijetnja sigurnom i stabilnom okruženju za građane ove zemlje čijih je oko dva posto teritorije i dalje zagađeno minama - navedeli su oni u zajedničkoj izjavi.

Ambasador Sattler i generalmajor Trischak su nadležnim vlastima u zemlji naglasili hitnost tog pitanja.

Nakon što ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević predloži imena, Vijeće ministara BiH treba zvanično da imenuje članove nove Komisije za deminiranje kako bi se omogućio nastavak primjene Strategije protivminskog djelovanja u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima.

To što nema Komisije ugrožava i realizaciju deminerskih projekata vrijednih 10 miliona eura koje finansira Evropska unija, a Centar za deminiranje Bosne i Hercegovine (BHMAC) ne može nastaviti suradnju sa organizacijama koje nije akreditirala Komisija za deminiranje, upozoravaju također Sattler i Trischak. 

EUFOR je i dalje spreman da prati aktivnosti čišćenja od mina u Bosni i Hercegovini, pri čemu postoji i aspekt hitnosti zbog činjenice da zbog vremenskih uslova sezona deminiranja traje od aprila do oktobra, naveli su oni u zajedničkoj izjavi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brčko: Sattler pozvao vlasti da usvoje neophodne zakone

EU, OHR, OSCE, UK i SAD pozivaju vlasti u BiH da spriječe kolaps javnog RTV sistema

Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'