Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 15:20 |

Palo - Uskoro za BiH zaštitna oprema i drugi kontingent testova za koronavirus

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo najavio je kontingent lične zaštitne opreme za zdravstvene profesionalce u Bosni i Hercegovini i drugi kontingent od hiljadu testova s reagensima za koronavirus.

- Radi se oko 400 kg zaštitne opreme koja dolazi iz našeg globalnog centra u Dubaiju. To će biti raspoređeno. Naredne sedmice poslat ćemo i drugi kontingent od hiljadu testova, s reagensima za korona virus - naglasio je u izjavi novinarima u Sarajevu.    

Ističe i druge aktivnosti te kvalitetu suradnje s ovdašnjim zdravstvenim profesionalcima da bi se što bolje pomoglo u slučaju koronavirusa.  

Po njegovim riječima globalni direktor WHO zatražio je ne tako davno 700 miliona dolara na globalnom nivou, za pomoć u globalnom odgovoru na koronavirus.

- Dvije trećine tog iznosa trebalo bi ići državama, kroz kancelarije Ureda WHO. Bosna i Hercegovina bit će jedna od tih država. Dosad je dostavljen prvi kontingent testova za koronavirus - naglasio je.   

Resorni federalni ministar Vjekoslav Mandić naglasio je da će se pratiti situacija te dodaje 'spremni smo pružiti adekvatan odgovor, naravno uz pomoć WHO'.

Po njegovim riječima, preteći epidemiološku situaciju u državama okruženja 'očekivati je da se i kod nas poveća broj slučajeva'. Ističe da je na primjeru prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u FBiH vidljivo da je zdravstveni sustav reagirao na pravi način, te da će tako biti i u buduće.

- Preporučam da se svi ponašamo odgovorno jer u ovoj situaciji svi moramo biti odgovorni prema sebi, a i prema zajednici da ne bismo proširili tu bolest - naglasio je. Dodaje da je moguće i pokretanje postupka prekršajne i kaznene odgovornosti za one koji se ne budu pridržavali mjera.  

Ministar je optimistično kazao i to da više temperature zraka smanjuju mogućnost da se virus širi.

U današnjem susretu s novinarima u Sarajevu ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić kazao je da osoba iz Zenice kod koje je potvrđen korona virus ima blaže simptome bolesti. Ona je sad u Kantonalnoj bolnici u Zenici, u izolaciji. Nema temperature.

- Taj slučaj je primjer dobrog i kvalitetnog rada. S njom su bila još dva člana, koji će biti izolorani i testirani - kazao je.    

Stručnjaci stanovništvo podsjećaju da pridržavanje preporuka znači ličnu i zaštitu ljudi oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

Ruke treba često i temeljito prati sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69 posto). Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos (unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom), nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo