Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 19:36 |

Predsjedavajući Komšić u Otavi s ministrom vanjskih poslova Kanade Champagneom

FENA Saopćenje

OTAVA/SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s ministrom vanjskih poslova Kanade  Francois-Philippe Champagneom u Otavi. 

Sagovornici su pozdravili današnji susret i njegov značaj s obzirom na to da je ovo prvi put da se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastaje s najvišim dužnosnicima Kanade. Razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovone i Kanade, kao i o izazovima s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana, ali i čitav svijet. 

Ministar vanjskih poslova iskazao je podršku Kanade Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u i EU. Razmijenjena su mišljenja o trenutnoj migrantskoj krizi koja pogađa Evropsku uniju i Tursku, te kako bi se to moglo odraziti na Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona koje nemaju kapacitet da odgovore na ove izazove.  

Iskazan je interes Kanade da pruži podršku Bosni i Hercegovini u vidu reformi, novih investicija i projekata. Razgovarano je i o potrebi potpisivanja Sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvom koraku ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u Bosnu i Hercegovinu.

Zaključeno je da su od velike važnosti za ovu saradnju vladavina prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini, ali prvenstveno da se sprovede reforma pravosuđa koja će omogućiti da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja za nova ulaganja i saradnju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Komšić čestitao Ramazanski bajram

Komšić: Joe Lieberman istinski prijatelj Bosne i Hercegovine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana