Ekonomija     | 11.03.2020. 10:10 |

Inspektori FUZIP-a u januaru i februaru izvršili 21.920 inspekcijskih nadzora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u vršenju redovnih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u toku januara i februara 2020. godine izvršila 21.920 inspekcijskih nadzora, od toga 20.828 u prekograničnom i 1.092 u unutrašnjem prometu.

FUZIP je u tom periodu uzeo  836 uzoraka, izdao 268 fitocertifikata, te izdao  ukupno 21.116 rješenja, od kojih 20.828 u prekograničnom i 288 u unutrašnjem prometu.

Utvrđeno je 195 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 255.440,00 KM.

Također je utvrđen  iznos za naplatu od ukupno 887.776,75 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, pripadajuće takse, te izrečene dvije zabrane uvoza roba u prekograničnom prometu, saopćeno je iz FUZIP-a. 

U nadzorima je učestvovalo svih deset inspektorata FUZIP-a u unutrašnjem prometu, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te Sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca 2020. godine iznose 1.143.216,75 KM.

Prema dostupnim podacima iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i kantonalnih uprava su u spomenutom periodu zatekli 219 osoba na radu 'nacrno'.

 U osvrtu na rezultate rada, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da su u vršenju inspekcijskih nadzora, kao i u prethodnoj godini, ustrajavali  na održavanju kontinuiteta. 

- Akcenat je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unapređenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine - izjavio je Ajdinović. 

Rezultati rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca tekuće godine pokazuju povećanje ukupnog broja izvršenih nadzora u odnosu na isti period prethodne godine, kada je izvršeno ukupno 19.762 nadzora. Povećan broj izdatih rješenja o otklanjanju nedostataka potvrđuje opredjeljeljenje Federalne uprave za inspekcijske poslove da se represivno djelovanje u najvećoj mogućoj mjeri zamijeni preventivnim i korektivnim djelovanjem. Naime, kaznena politika nije pravac djelovanja inspekcijskih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, već proizilazi iz stepena kršenja pravnih propisa i procjene rizika kod subjekata nadzora, navodi se u saopćenju. 

Tokom 2020. godine, u okviru aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, pitanje fiskalizacije i izdavanja fiskalnih računa će biti jedno od prioritetnih područja zajedničkog djelovanja inspekcijskih organa u FBiH.

Iz FUZIP-a je najavljen  početak novog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u borbi protiv sive ekonomije, koji će se realizovati u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove počev od 16.3.2020. godine i trajati do kraja 2020. godine.

FUZIP poziva  privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. 

FUZIP ovim putem obavještava javnost da, iako kadrovski ograničeni, posebnu pažnju i veliku energiju smo uložili u reorganizaciju i preraspodjelu poslova u Sektoru granične inspekcije gdje smo povodom širenja korona virusa pojačali inspekcijske nadzore i u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dodijelili posebna ovlaštenja za federalne sanitarne inspektore zadužene za kontrolu lica na graničnim prijelazima i aerodromu Sarajevo.

FUZIP apeluje na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte: 
telefon za prijave 033 /22 66 44, e-mail info@fuzip.gov.ba, te poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6 Sarajevo.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu