Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 11:08 |

Tegeltija: Smanjena dužina trajanja sudskih procesa

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija kazao je danas da je o stanju u pravosuđu potrebno govoriti u kontinuitetu i porediti stanje od prije u odnosu na stanje kakvo je danas kako bi se dobila potpuna slika.

U obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na tematskoj sjednici posvećenoj upravo stanju u bh. pravosuđu ocijenio je da se nalazi u specifičnoj situaciji imajući u vidu da je na prošloj sjednici Doma usvojen zakon koji predviđa prestanak mandata sadašnjih članova VSTV-a.

Ipak na sjednicu je, ističe, nije došao jer je obavezan nego jer su članovi tog vijeća opredijeljeni da budu partneri s institucijama vlasti bez obzira da li im se vlasti sviđale ili ne.

Iznoseći podatke o stanju u pravosuđu kazao je da je u odnosu na 2015. godinu prepolovljen broj predmeta te da je BiH u evropskom prosjeku kada je u pitanju dužina trajanja sudskih postupka zbog čega je najveći broj žalbi iz tog razloga pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazbourgu.

No, rok trajanja suđenja na sudovima je smanjen sa 850 dana koliko je bilo prosječno trajanje i sveden je na 380 dana, ali cijela Evropa ima problem s dužinom trajanja, napominje Tegeltija.

Napomenuo je i da je važna starosna struktura neriješenih predmeta, naglašavajući da su riješeni oni najstariji predmeti te je sada starosna struktura predmeta od jedne do tri godine.

Govoreći o problemima u pravosuđu iznio je pitanje nepopunjenosti pravosudnih institucija posebno tužilaca, a ukoliko bi se to promijenilo poboljšao bi se, smatra, rad tužilaštava te je dodao da se preduzimaju mjere za ubrzanje rješenje predmeta.

- Kada su u pitanju predmeti korupcije, s brojem prijava smanjuje se broj potrebnih istraga što je i veoma logično. Taj parametar mjeri se od 2015. godine kada je bilo 1.129 prijava za korupciju, dok je taj broj 2019. godine 957 prijava - pojasnio je Tegeltija.

Istaknuo je da su potrebna unapređenja i u slučaju procesuiranja prijava u oblasti korupcije, ali je iznio i podatak da je 2015. godine bilo 89 osuđujućih presuda, dok je 2019. godine bilo 223 osuđujuće presude, dok je oslobađajućih presuda bilo 62.

Osvrnuo se i na kompliciranu strukturu u BiH, koja je najsloženija od svih zemalja regiona budući da BiH ima četiri nezavisna sudska i tužilačka sistema, dva su vrhovna suda, jedan Apelacioni sud Brčko Distrikta te Sud BiH kojim završava pravosudna piramida.

Kako je zaključio u obraćanju državnim poslanicima za uspješnost rada pravosudnih institucija nije samo dovoljano djelovanje VSTV-a nego je potrebno donositi zakone i propise u simbiozi svih nadležnih institucija te je jedino zajedničkim djelovanjem tri suba vlasti moguće promijeniti stanje u pravosuđu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!