Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 11:27 |

Policijski pretres u Prihvatnom kampu Bira, uhapšeno deset migranata

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 11. marta (FENA) - Više od 150 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK) učestvovalo je jutros u planiranom pretresu Prihvatnog kampa "Bira" u Bihaću. U toj policijskoj akciji slobode je lišeno deset državljana Afganistana i Pakistana, te je pronađena određena količina narkotičkih sredstava i predmeta koji su mogli poslužiti kao sredstva za nanošenje povreda.

- Akcija je ciljano usmjerena na pronalazak osumnjičenih lica za izvršenje krivičnih djela  protiv spolne slobode i morala, među kojima su krivična djela silovanja i spolnog odnosa sa nemoćnom osobom. Tražili smo i osobe povezane s krivičnim djelima zloupotrebe droga, odnosno neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet, te uživanja opojnih droga, kao i krivičnih djela imovinske prirode i razbojništva. Naravno, akcija je bila usmjerena i na pronalazak predmeta i tragova, koji mogu poslužiti u daljem postupku, ali i predmeta koji su se mogli iskoristi kao sredstva za nanošenje povreda - rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Deset korisnika usluga kampa koji su lišeni slobode su državljani Afganistana i Pakistana, a osumnjičeni su za počinjenje tih krivičnih djela.

- Kriminalistička obrada nad njima je u toku, nakon čega će biti predani na dalje postupanje u Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. S obzirom na osjetljivost ovakvih slučajeva, u sve aktivnosti uključen je i Centar za socijalni rad Grada Bihaća - dodao je Šiljdedić.

U Privremenom prihvatnom kampu "Bira" u Bihaću trenutno je smješteno skoro 2.000 ljudi, među kojima je i 350 do 400 maloljetnika i djece bez pratnje. Potvrđeno je i da na području tog kantona boravi više od 5.000 ilegalnih migranata, te da gotovo svakodnevno dolazi do 100 novih osoba.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu