Ekonomija     | 11.03.2020. 13:54 |

Novalić: Kompanija 'Igman' pruža sigurnost u državi

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Kompanija za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic planira novu liniju municije kalibra 7, 62 puta 51 mm u vrijednosti  10,5 miliona eura koja će, prema očekivanjima, biti puštena u promet u ovoj godini.

Najavio je to direktor "Igmana" Đahid Muratbegović na pres-konferenciji koja je upriličena povodom obilježavanja 70. godišnjice uspješnog poslovanja. 

- To je velika postojanost. Vlada Federacije BiH je apsolutno odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije. 'Igman' proizvodi dvostruko više sada nego u vremenu prije rata i s tim smo izuzetno zadovoljni. Mislimo da iza novih linija treba u upotrebu staviti nove moderne tehnologije i materijale, te novu generaciju razvojnih inžinjera - kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ukazao je i na činjenicu da „Igman“ obavljajući svoju djelatnost pruža sigurnost u državi.

Govoreći o profitu, direktor Muratbegović kaže da je prošle godine iznosio oko 143 miliona eura, a ove godine očekuju da se poveća za milion i po.

- Danas ćemo na svečanoj akademiji potpisati nekoliko ugovora, među kojima je ugovor  sa vlasnikom Global Ordnance LLC Sarasota Marcom Moralesom - poručio je Muratbegović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Premijer Uk i ministrica Softić Kadenić posjetili gradilište pritvorskog kompleksa na Igmanu

Blizu 700 učesnika na 53. Evropskom šumarskom prvenstvu u nordijskim ski disciplinama na Igmanu

Počinje ambijentalno uređenje Velikog polja na Igmanu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo