Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 14:03 |

Održana svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite održana je danas u Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite FBiH.

Bila je to prilika da se zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama dodijele ukupno 34 priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2019. godine (Plakete, Značke, Pohvale i Zahvalnice Civilne zaštite).

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je čestitala dobitnicima ovih priznanja, istaknuvši da su njihova predanost, rad, umijeće, poduzetnost i hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja života i zdravlja ljudi na različite načine doprinosili jačanju zaštite i spašavanja u Federaciji BiH, promovirali svjesnost, vrijednost i ugled civilne zaštite u državi i regiji.

- Ovogodišnje obilježavanje Dana civilne zaštite vodi se pod međunarodnim geslom "Civilna zaštita i prva pomoć u svakom domu". Pravo na život u sigurnosti jedno je od temeljnih ljudskih prava. Izostanak sigurnosti ne samo da ugrožava život i umanjuje kakvoću života, nego stvara i prepreku u održivom razvoju civilnog društva - kazala je Miličević.

Civilna zaštita, stoga, kako je dodala, mora postati, biti i ostati bitan element sigurnosti svake države. Bez tehnički opremljene i profesionalno obučene civilne zaštite, nemoguće je osigurati normalne životne i sigurnosne uvjete za bilo koju državu i njezine stanovnike. Zbog toga je, naglasila je Miličević, važno naglasiti važnost koordiniranih napora sa strane vlasti, civilne zaštite, medija i građana, kako bi se vodila briga o sprječavanju nesreća, i zajednički djelovalo ako do njih dođe.

- Nitko ne bi trebao ostati ravnodušan na probleme koji nastaju iz nesreća. U današnje vrijeme, osobito u situaciji u kojoj svjedočimo širenju koronavirusa, već je prilično raširena svjesnost da je potrebno zajednički djelovati na međunarodnoj, nacionalnim i lokalnim razinama, kako bi se spriječile i ublažile nesreće. Tom cilju smo u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti u potpunosti posvećeni i u našoj civilnoj zaštiti - navela je Miličević.  

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor FUZC Fahrudin Solak je kazao da je u proteklih godinu dana bilo mnoštvo aktivnosti, te izrazio zahvalnost svim pojedincima, službama i organizacijama sa kojima su zajednički djelovali u borbi protiv nesreća.

- Nadam se da će se smiriti ova situacija s koronaviurusom, da nećemo imati za potrebu da uvodimo neke rigorozne mjere kao naprimjer kolege u Italiji. Međutim, trebamo biti svjesni opasnosti i maksimalno poštovati preporuke. Danas smo imali sjednicu Federalnog štaba CZ gdje smo dobili određene informacije iz kriznih stožera kantona, Federalnog ministarstva zdravstva tako da imamo određene preporuke - kazao je Solak te ponovio da nema mjesta za paniku i da je nužno pridržavati se preporuka nadležnih organa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu