Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 14:47 |

Ambasador Republike Irske u BiH Myles Geiran u posjeti USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 11. marta (FENA) - Ambasador Republike Irske u Bosni i Hercegovini Myles Geiran prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) obišao je Umjetničku školu i Pedagoški fakultet u Bihaću, te se sastao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem.

- Razgovarali smo o mogućnostima kulturnog povezivanja i saradnje, odnosno projektima iz oblasti obrazovanja i kulture. Na fakultetu sam govorio o iskustvima Irske, kada je u pitanju proces migracija. Mi smo odlazak mladih iz zemlje spriječili poboljšanjem vlastite ekonomije, odnosno tako što smo ljudima osigurali uslove za građenje budućnosti kod svoje kuće. Premijer Ružnić me upoznao i sa situacijom s ilegalnim migrantima, kao i spremnošću ovog dijela države za eventualnu pojavu koronavirusa - rekao je ambasador Geiran.

Ovo je inače druga posjeta ambasadora Geirana Unsko-sanskom kantonu u kratkom vremenskom periodu, a ambasada Republike Irske već je podržala nekoliko kulturnih projekata u Bihaću i kantonu.

- Zahvaljujući prvoj posjeti ambasadora Geirana dobili smo podršku u nekoliko projekata, a i sada smo dogovorili saradnju s Umjetničkom školom i Pedagoškim fakultetom u Bihaću. Razgovarali smo i o aktuelnim problemima, naročito kada su u pitanju migracijski proces i širenje koronavirusa - riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Ambasador Geiran i premijer Ružnić prisustvovali su danas i osvjetljavanju Starog grada Ostrožac u zeleno, čime se Unsko-sanski kanton pridružio globalnom procesu zelenog osvjetljavanja historijskih spomenika i građevina - povodom Svetog Patrika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!