Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 16:09 |

Osmanović: Potrebna 'korjenita' reforma pravosuđa u BiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da je potrebna 'korjenita' reforma pravosuđa u BiH, zbog raznih afera korupcije. 

To je kazao novinarima tokom tematske sjednice Predstavničkog doma PSBiH o stanju u bh. pravosuđu te radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

Osmanović je kazao da je reforma najpotrebnija u VSTV-u i načinu izbora članova tog vijeća, ali i da je potrebno povećati odgovornost prema građanima.

Raspravu o bh. pravosuđu smatra dobrim, jer su problemi u toj oblasti evidentni.

- Bilo je dosta konstruktivnih diskusija na sjednici i dobrih prijedloga, ali najbitnije je uspostaviti korektnu komunikaciju između zakonodavne i sudske vlasti i tražiti rješenje problema - poručio je Osmanović te dodao da se ništa ne može učiniti bez PSBiH.

Izrazio je nadu da će danas biti usvojen značajan broj zaključaka usmjerenih na Ministarstvo pravde BiH te da se pristupi izmjeni Zakona o VSTV, Krivičnog zakona, ali i da se ubrza rješavanje predmeta ratnih zločina. 

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'