Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 17:26 |

Tadić, Tegeltija i Debevec o tematskoj sjednici PSBiH o stanju u pravosuđu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić ocijenila je današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene stanju u bh. pravosuđu, veoma značajnom za sva tri stuba vlasti.  

Tadić je medijima kazala da je danas na tematskoj sjednici trebalo raspravljati samo o stanju u pravosuđu, a da se o izvještajima o radu tužilaštva trebalo raspravljati na redovnoj sjednici.

Na pitanje novinara šta je Tužilaštvo BiH učinilo po pitanju neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, Tadić je kazala da je vrlo teško doći do tih optužnica.

Istakla je da su pokrenuli jednu optužnicu u vezi neizvršenja odluka Ustavnog suda koja se odnosi na provođenje referenduma u Republici Srpskoj, ali da je Sud BiH odbacio.  

- Optužnicom je donijeta naredba o povođenju istrage protiv četiri osobe, Mladen Ivanić, Željka Cvijanović, Mirko Šarović i Milorad Dodik - podsjetila je Tadić.  

Naglasila je da je rad zakonodavne i izvršne vlasti od okončanja izbora mogao biti bolji, ali da Tužilaštvo BiH nije do sada pokretalo predmete u vezi s tim te da prate situaciju.

- Smatramo da nije bilo elementa krivičnog djela, ali da je bilo moralnih elemenata obzirom da su primali naknade za svoj rad - naglasila je Tadić.  

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija ocijenio je da je uz nekoliko ekscesa, rasprava protekla u pristojnom toku te da je dobrim dijelom bila konstruktivna.

Smatra da sjednica nije bila pripremljena na pravi način, jer nisu imali nikakvih materijala te da je bila uopćena.

Tegeltija je naglasio da rasprava ni u jednom parlamentu nije zabranjena, ali da se ne može raspravljati o pojedinačnim premetima.

- Rasprava poslanika je bila legitimna, ali prema Zakonu o VSTV-u, nijedna odluka ne može utjecati na rad VSTV-a, tužilaštava ili sudova - poručio je Tegeltija.  

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec smatra da je interakcija zakonodavne i sudske vlasti dobra, jer postoje određena nerazumijevanja, te da je dobro razgovarati o stručnim pitanjima koje parlamentarci ne znaju, jer nisu pravnici.

- Ne bi bilo loše održavati ovakve sjednice češće - istakao je Debevec.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Danas ročište na Sudu BiH o produženju pritvora Debevecu i Mehmedagiću

Produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana