Regija     | 11.03.2020. 17:53 |

U Srbiji zabrana javnih skupova, moguća odgoda izbora

FENA Agencije

BEOGRAD, 11. ožujka (FENA) - U Srbiji su od srijede zbog koronavurusa zabranjeni svi skupovi u zatvorenu prostoru s više od 100 ljudi, ali još nema potrebe za zatvaranje škola, odlučili su državni vrh i zdravstveni stručnjaci, a moguća je i odgoda parlamentarnih izbora zakazanih za 26. travnja.

 Nakon konzultacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, resornih ministara i zdravstvenih stručnjaka, Vučić je rekao da su donijete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima te pojačanoj kontroli na svim graničnim prijelazima.

"Veliki (granični) prijelazi nastavit će uobičajeni rad, a neki manji bit će zatvoreni kako bi se kontrolirao ulazak", rekao je Vučić.

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inozemstvu da ne dolaze u domovinu pred Uskrs, već im je savjetovao da pričekaju povoljniju epidemiološku situaciju, sugerirajući sunarodnjacima koji organiziraju svadbe i velika slavlja da "vode računa o preporukama stručnjaka".

Vučić je naglasio da za sada "nema potrebe" za obustavom nastave u školama.

Od 21. siječnja do 10. ožujka nadzorom je u Srbiji obuhvaćeno oko 71.000 putnika, a pod zdravstveni nadzor stavljeno ih je 265.

Pregledana su ukupno 2.234 prijvozna sredstva, od čega 1.925 zrakoplova, ne računajući automobile, a s graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci s Hrvatskom u utorak je vraćeno ukupno 26 putnika, rekao je Vučić.

Tijekom dana slijedio je niz priopćenja o otkazivanju javnih skupova, a među otkazanim manifestacijama je i Međunarodni sajam automobila, koji je trebao biti održan od 19. do 25. ožujka.

Vučić je ranije, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), najavio da će do 1. travnja odgoditi sve predizborne skupove za parlamentarne izbore 26. travnja, a potom je najavio i da će s predstavnicima stranaka koje sudjeluju na izborima idućih dana razgovarati o tome da se, zbog koronavirusa, organizira "što više televizijskih debata, barem do travnja, dok se vrijeme ne poboljša".

Novinarima je kazao da će, dođe li do veće epidemije koronavirusa, možda slijediti i odgoda izbora zakazanih za 26. travanja, "ali ne više od dva do tri tjedna", prenosi Hina.

U Srbiji je od 6. ožujka, kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, do danas u osam sati registrirano ukupno 12 slučajeva koronavirusa.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!