Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 18:24 |

Osmanović Tegeltiji: Sastanak u Istočnom Sarajevu bio je politički skup

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kazao je danas da on ne treba nikakvu odluku kako bi se odazvao pozivu na sastanak s članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodikom (SNSD).

Na taj način odgovorio je na današnje pitanje šefa poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adila Osmanovića o sastanku u Istočnom Sarajevu organiziranom nakon usvajanja zaključaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zatražio je od Tegeltije da mu obrazloži po kojem je pravnom odnosnom ustavnom osnovu učestvovao na konsultacijama s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom (SNSD), a kojem je prisustvovao i određeni broj državnih službenika iz institucija BiH.

- Da li je istina da su na sastanak pozvani iz vašeg Kabineta jer podsjećam da državni službenici trebaju biti nepristrani te da trebaju izbjegavati propuste u svom profesionalnom radu koje su nespojive za Zakonom o državnoj službi, ali i da se trebaju uzdržavati od javnog političkog stava - kazao je Osmanović.

Tegeltija je potvrdio da je pozivao iz Kabineta učesnike na taj sastanak jer je tvrdi mnogo ljudi pozivalo njegov Kabinet tražeći objašnjenje kako da se ponašaju nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila zaključke kojima je naloženo da predstavnici iz RS-a u državnim institucijama ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka.

Predsjedavajući Vijeća ministara se složio sa Osmanovićem da državni službenici trebaju biti nepristrani te ih je sam pozvao na to kao i da se uzdrže od političkih uvjerenja kada obavljaju svoje poslove što im je, tvrdi Tegeltija i rečeno na sastanku u Istočnom Sarajevu.

Dodao je da valjda niko u parlamentu ne misli da bi njemu trebala bilo kakva odluka da ode na sastanak s članom Predsjedništva BiH te da valjda BiH ne očekuje da će imati takvog predsjedavajućeg.

Tegeltiju je nakon takvog obraćanja Osmanović podsjetio da je dugo bio član Vlade RS-a, ali sada je položio zakletvu na Ustav BiH zbog čega ga ne mogu obavezivati zaključci Narodne skupštine RS-a, ako ga nešto može obavezati to su zaključci državnog parlamenta i Vijeća ministara BiH.

- Nakon preuzimanja ove dužnosti naveli ste da nećete Vijeće ministara uvlačiti u političke vode, sastanak u Istočnom Sarajevu bio je čisto politički skup gdje je razgovarano kako da se vrši opstrukcija rada Vijeća ministara BiH koje ne zasjeda redovno - zaključio je Osmanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'