Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 20:05 |

UN-ov sud odgodio žalbeni postupak zbog Mladićeve operacije

FENA Agencije

ZAGREB/DEN HAAG, 11. ožujka (FENA) - UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju, nasljednik Haškog suda (ICTY), objavio je u srijedu da se žalbeni postupak protiv bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića odgađa zbog njegova zdravstvenog stanja.

Mladić treba obaviti operaciju kojom bi se uklonio dobroćudni polip na debelom crijevu, objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (IRMCT), nasljednik Haškog suda.

Žalbeni postupak, koji je trebao početi 17. i 18. ožujka, odgađa se na rok od šest tjedana nakon operacije, rekla je u odluci predsjedavajuća žalbenog vijeća, sutkinja Prisca Matimba Nyambe, prenosi Hina.

"Balkanski koljač" osuđen je 2017. na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u ratu u BiH 1990-tih godina.

Na presudu su se žalili i Mladić i tužitelji. Njegovi odvjetnici zatražili su od žalbenog vijeća da poništi presudu i oslobodi njihova klijenta, dok je tužiteljstvo ustrajalo da se Mladića proglasi krivim i za drugu optužbu za genocid.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 i raseljeno 2,2 milijuna ljudi, Mladić (77) je proglašen krivim po deset optužnica, uključujući genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića.

No, oslobođen je optužbe za genocid u nekoliko drugih općina.

Optužen 1995., Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega i prebačen u Den Haag, a prvostupanjski proces trajao je pet godina.

"Balkanski koljač" koji nikada nije priznao ni trunku krivnje, proglašen je krivim i za otmicu vojnika Ujedinjenih naroda i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseci za koje vrijeme je ubijeno 10.000 ljudi.

Žalbeni proces Ratku Mladiću održat će se pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, koji bi trebao dovršiti rad Haškog suda (ICTY) osnovanog 1993.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo