Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 20:43 |

Senat UNSA - Zaključci povodom aktuelne epidemiološke situacije u BiH i regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini  i regionu i odluke i preporuke kriznih štabova ministarstava zdravstva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je održao 22. vanrednu sjednicu Senata na kojoj je razmatrano pitanje organizacije nastavnog procesa u uvjetima pojave koronavirusa (COVID-19).

Radi zaštite zdravlja studenata i zaposlenika UNSA-e i prevencije pojave i širenja zaraze koronavirusom, Senat Univerziteta je u skladu sa članom 57. Zakona o visokom obrazovanju i člana 59. Statuta donio Zaključke o izmjeni načina realizacije nastavnog procesa na UNSA-i u periodu od dvije sedmice s početkom od 12.03.2020. godine i Preporuke o ponašanju studenata i zaposlenika.

Konstatirano je kako se obustvalja teoretska i praktična nastava 'u učionici' na organizacionim i podorganizacionim jedinicama UNSA, te da se organizacionim i podorganizacionim jedinicama sugerira organizacija i realizacija online nastave korištenjem već uspostavljenih platformi za DL studij, besplatnih platformi, intraneta, e-maila i svih raspoloživih kanala elektronske komunikacije.

Istovremeno, u potpunosti se obustavlja nastava koja se izvodi izvan prostora organizacionih i podorganizacionih jedinica.

Također, zaključeno je da se nastava koju nije moguće realizirati online mora u potpunosti nadoknaditi po sticanju uslova, a u dogovoru sa asocijacijama studenata OJ.

U skladu s tim, zadužuju se nastavnici i saradnici UNSA za intenzivnije konsultacije i komunikaciju sa studentima putem raspoloživih kanala e-komunikacije, a studenti se obavezuju da vrijeme online realizacije nastave maksimalno koriste za učenje i spremanje ispita čiji termini u ovom momentu ostaju u skladu sa već utvrđenim akademskim kalendarom za studijsku 2019/2020. godinu.

Usto, rukovodioci i uposlenici UNSA-e – nastavno i nenastavno osoblje, osim onih iz rizičnih kategorija i onih sa manifestnim simptomima respiratornih infekcija, zdužuju se na pojačan rad na radnom mjestu, ali po potrebi i od kuće u smislu: organizacije radnog procesa u promijenjenim uslovima - smanjenje ličnih kontakata, priprema materijala za online nastavu, intenzivne konsultacije i sa studentima putem e-komunikacije, praćenje realizacije online nastave i učenja, pojačane mjere higijene prostora i opreme, pojačana kontrola ulaska u objekte i zadržavanja u istim...

U skladu s usvojenim zaključcima, otkazuju se sve aktivnosti koje podrazumijevaju okupljanja i direktne kontakte većeg broja osoba, među kojima i aktivnosti iz Projekta promocije upisa na UNSA u studijskoj 2020/2021. godini („Budi student fakulteta/akademije UNSA na jedan dan“, Dan otvorenih vrata UNSA), te se promocija upisa ima provoditi putem medija i društvenih mreža.

Nadalje, UNSA će nastaviti sa praćenjem epidemiološke situacije i preporuka nadležnih institucija, te postupati u skladu s njima.  

Zaključeno je i da se formira Krizni štab UNSA kojeg čine rektor, prorektori i predsjednici grupacija nauka i umjetnosti, saopćeno je iz ovog univerziteta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Potpisan novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo