Svijet     | 11.03.2020. 20:54 |

Iran poručio UN-u da će odnijeti crne kutije oborenog aviona u Ukrajinu

FENA Internet

TEHERAN, 11. marta (FENA) - Iran je u srijedu poručio UN-ovoj agenciji za civilnu avijaciju da će u naredne dvije sedmice u Ukrajinu donijeti crnu kutiju sa srušenog ukrajinskog aviona, saopćila su dva izvora koji su direktno upoznati s ovim pitanjem.

Iranski predstavnik u Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije također je rekao da ako crne kutije ne mogu biti predate Ukrajini, one bi bile poslate Francuskoj, rekao je jedan od izvora, prenio je Reuters.

Iran je priznao da je "nenamjerno" oborio ukrajinski putnički avion, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade nekoliko dana nakon pada putničke letjelice.

Istragom je utvrđeno da je "ljudska greška dovelo do ispaljivanja projektila", rekao je predsjednik Hassan Rouhani. Obaranje aviona je opisao kao "neoprostivu grešku".

Vojska je navela da je avion letio blizu osjetljivog mjesta koje je pod kontrolom iranske Revolucionarne garde i da je u tom momentu smatran neprijateljskom letjelicom.

Iran je u početku negirao izvještaje da je jedna od njihovih raketa oborila avion u blizini glavnog grada Teherana. Ali pritisak se brzo povećao nakon što su zapadni obavještajni zvaničnici rekli da dokazi ukazuju na iransku umiješanost, podsjeća BBC.

Obaranje aviona PS752 kompanije Ukraine International Airlines u srijedu je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije zračne baze u kojima su boravile američke snage u Iraku.

Napadi su bili odgovor na ubistvo visokog iranskog zapovjednika Qasema Soleimanija u američkom napadu bespilotnih letjelica u Bagdadu 3. januara.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Ukrajina zatražila od zapadnih saveznika sredstva protivzračne odbrane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo