Svijet     | 12.03.2020. 08:45 |

Zgrada Kapitola zatvorena za javne obilaske, kongresmeni na sedmičnom odsustvu

FENA Internet

WASHINGTON, 12. marta (FENA) - Američki kongres do kraja marta obustavio je turističke obilaske kako bi se spriječilo širenje koronavirusa od kojeg je u SAD-u oboljelo više od 1.100 ljudi a njih 125.000 diljem svijeta, piše portal Politico.

Zgrada Kapitola bit će zatvorena  za  javne obilaske do kraja marta.

Glasnogovornica Nancy Pelosi informirala je članove o odluci na sastanku u srijedu popodne,  a kojom se   ograničavaju posjete i turistički obilasci kompleksa Kapitola.

Do kraja sedmice zgrada Kapitola bit će otvorena samo za službene posjete.

Ovaj potez - koji su zajednički napravili lideri u kongresu, zvaničnici Capitol-ove sigurnosti i medicinsko osoblje - dolazi usred sve jačeg pritiska  za ograničavanja javnog pristupa zgradi.

Predviđeno je da kongresmeni, članovi  Zastupničkog doma i Senata napuste Washington na sedam dana, počevši od četvrtka, a njihov povratak je najavljen za 23. marta.

Pelosi i najviši parlamentarni demokrati predstavili su u srijedu više milijardi dolara vrijedan program kao odgovor na epidemiju koronavirusa, uz hitne odredbe koje uključuju plaćeno bolovanje, široko rasprostranjeno besplatno testiranje, pomoć u hrani i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Očekuje se da će Zastupnički dom u četvrtak glasati  o sveobuhvatnom paketu koji će imati široku podršku demokrata. Republikanski čelnici i Bijela kuća još nisu objavili svoje stajalište o  tom prijedlogu, navodi Politico.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'