Svijet     | 12.03.2020. 16:20 |

Kina donira opremu i daje svoj doprinos borbi protiv epidemije COVID-19

FENA Internet

HANGZHOU, 12. marta (FENA) - Dok je broj slučajeva bolesti od novog korona virusa (COVID-19) u silaznom trendu u Kini, druge zemlje sada će morati da vode borbu vlastitim rukama.

Sudeći po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), više od 110 zemalja i regija izvjestilo je o 118.326 potvrđenih slučajeva COVID-19 zaključno sa srijedom, uključujući  37.371 slučaj izvan Kine.

Kada je epidemija COVID-119 izbila u Kini, dobronamjerne ponude podrške i slanja medicinskih potrepština iz drugih zemalja, međunarodnih organizacija i naroda širom svijeta pohrlile su u zemlju koja se borila protiv epidemije.

Kina sada vraća usluge.

Kina se udružila sa svijetom u borbi protiv COVID-19 donirajući medicinske potrepštine, te dijeleći informacije i iskustva s drugima, između ostalog.

Počevši od 4. marta, kinesko ministarstvo vanjskih poslova, Nacionalna zdravstvena komisija i kineski  Crveni križ održali su video konferencije sa zdravstvenim ekspertima i vladinim zvaničnicima iz Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije, Armenije, Turkmenistana, Italije i deset pacifičkih otoka kako bi podijelili kinesko iskustvo u borbi protiv epidemije.

Kina je objavila sedam smjernica za dijagnosticiranje i liječenje COVID-19 i šest smjernica za prevenciju i kontrolu, koje su prevedene na više stranih jezika.

Sudeći po Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji, Kina je do sada podijelila takve smjernice prevencije i liječenja epidemije s više od 100 zemalja i s više od 10 međunarodnih i regionalnih organizacija širom svijeta.

Više od 20 tehničkih razmjena između Kine i tih zemalja i organizacija održano je putem telekonferencija i drugih sredstava komunikacije kako bi se razmjenila kineska iskustva u borbi protiv epidemije.

U međuvremenu je Kina poslala brojne timove dobrovoljnih medicinskih eksperata u Iran, Irak i Italiju kako bi podržali lokalnu prevenciju i kontrolu epidemije.

Kina je također pružila nekim zemljama setove opreme za detekciju bolesti i donirala je medicinske potrepštine putem Crvenog križa i drugih kanala.

Zaključno s 11. martom, Kina je donirala 1,1 milion maski i drugog medicinskog materijala Republici Koreji, brojnu opremu za detekciju, 5.000 setova zaštitnih odjela i 100.000 maski Japanu, i 250.000 maski Iranu, kao i 12 .000 setova za detekciju Pakistanu.

Tokom telefonskog raazgovora s italijanskim ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maiom, šef kineske diplomatije Wang Yi izjavio je da, iaako Kini još trebaju velike količine medicinskih potrepština, njegova zemlja stoji spremna da pruži Italiji medicinske potrepštine i opremu kako bi udovoljila italijanskim urgentnim potrebama.

Teretni avion s 3,86 miliona zaštitnih maski, N95 respiratora, zaštitnih rukavica i ostalom zaštitnom opremom krenuo je iz istočne kineske pokrajine Zheijang za Italiju u srijedu kako bi pomogao kineskoj zajednici u Italiji u borbi protiv novog korona virusa.

Eksperti iz bolnice Tongji u Wuhanu 4. marta su podijelili iskustva s liječnicima iz bolnice Nicuarda u Milanu, o praksi liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19 putem video konferencije.

Tokom više od jednosatne razmjene mišljenja, eksperti iz Wuhana podijelili su u detalje svoja iskustva u prevenciji i kontroli, zaštitnim mjerama i planovima liječenja pacijenata u bolnici Tongji, prenosi Xinhua.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo