Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 15:44 |

Arnaut: Privremena istražna komisija o radu VSTV-a uskoro počinje s radom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je zaključak zastupnika Naše stranke kojim sekretar Predstavničkog doma u roku od deset dana treba sazvati konstituirajuću sjednicu privremene istražne komisije Doma čiji zadatak je da detaljno istraži stanje u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Komisija je formirana još u junu prošle godine na prijedlog zastupnika Damira Arnauta, ali nikad nije održana konstituirajuća sjednica, podsjećaju u saopćenju iz Naše stranke.

Članovi komisije su Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, Zukan Helez iz Socijaldemokratske partije (SDP), Alma Čolo iz Stranke demokratske akcije (SDA), Borislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP), Dragan Mektić i Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS) te Zlatan Begić iz Demokratske fronte (DF).

Arnaut je izrazio nadu da će rad Komisije poboljšati stanje u VSTV-u, dodajući da je njima kao poslanicima građana dužnost da ispitaju sve sumnje u kvalitet rada VSTV-a, a Komisija će biti još jedna spona između građana i VSTV-a, od kojih se ova institucija posljednjih godina u potpunosti otuđila.

- To će biti prilika, ako sa strane VSTV-a bude sluha za saradnju, da se percepcija građana o pravosuđu poboljša. Indeks percepcije građana o stanju u pravosuđu je jako nizak i to nepovjerenje građana u pravosudne institucije jedan je od glavnih njihovog razloga za odlazak iz zemlje. To moramo hitno mijenjati - naglasio je Arnaut.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo