Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 15:59 |

Trischak: Politički zastoj ne treba zaustaviti operacije deminiranja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak sastao se u srijedu s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom s kojim je razgovarao o potrebi da Vijeće imenuje novu Komisiju za deminiranje.

- Nadležnost za deminiranje je na domaćim vlastima. Imao sam opsežne razgovore sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH po pitanju Komisije za deminiranje. U zemlji čijih je dva posto teritorije i dalje zagađeno minama, prekid operacija deminiranja automatski ugrožava ljudske živote - izjavio je general Trischak, saopćeno je iz EUFOR-a.

On je Tegeltiji ukazao na potrebu da se po tom pitanju postigne napredak, naglasivši da politički zastoj u BiH ne bi trebao biti razlog za zaustavljanje operacija deminiranja.

Istim povodom, zajedničkim saopćenjem, kojim su pozvali na brzo imenovanje nove Komisije za deminiranje, oglasili su se šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler i komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

- Hitnost ovog pitanja leži u činjenici da ukoliko Komisija ne bude imenovana, u trenutku kad počne deminerska sezona u aprilu, BiH neće imati skoro nikakav kapacitet za deminiranje niti kapacitet za uklanjanje ubojnih sredstava zaostalih iz rata. Ovo predstavlja sigurnosnu prijetnju za građane BiH, ometa nastavak primjene Strategije protivminskog djelovanja i ugrožava realizaciju deminerskih projekata vrijednih 10 miliona eura koje finansira Evropska unija. Centar za deminiranje BiH (BHMAC) ne bi mogao nastaviti suradnju sa organizacijama čiju akreditaciju nije obnovila Komisija za deminiranje - navodi se u zajedničkom saopćenju.

Kako se nadalje navodi, EUFOR je fokusiran na pružanje podrške domaćim vlastima da stanovnicima zemlje pruže sigurno i stabilno okruženje.

Neimenovanje Komisije na kraju bi vodilo obustavljanju deminerskih operacija, što predstavlja prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju za građane i posjetioce BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Karić ugostila francuske, italijanske i rumunske vojnike Strateških rezervnih snaga EUFOR-a

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu