Bosna i Hercegovina     | 12.03.2020. 15:34 |

Crnadak: Građani RS-a će prvi put imati poštene i fer izbore

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.marta (FENA) - Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da izbor novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH prvi korak ka poštenim i fer izborima u RS.

On tvrdi da se građani RS više neće morati da glasaju, kako je naveo, pod prijetnjom ili ucjenom da će izgubiti posao, kao što je to bio slučaj posljednjih godina „pod vlašću SNSD-a“.

-Sinoć smo vidjeli da Milorad Dodik ipak nije Bog i da SNSD nije svemoguć - dodao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kaže da je ovo tek početak i da će takvih stvari, kao što je bilo sinoć na sjednici Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH, biti još u naredom periodu.

On je rekao da ko gubi ima pravo da se ljuti, ali da je u toj ljutnji SNSD izgubio pamet.

-Nikada ni najveći neprijatelji RS-a nisu poredili srpske političke lidere s ustaškim režimom iz vremena NDH. To je uradio Dodik sinoć i neka ga bude sramota zbog toga. Dodik je sve to izrekao zato što Branko Petrić više nije član CIK-a. I crni đavo da je bio u CIK, bio bi bolji od tog čovjeka. Poslije svega onoga što je Branko Petrić radio, dobro je i za Srbe, a i za druge narode što taj čovjek više nije na nekoj važnoj funkciji - ustvrdio je Crnadak.

Naglasio da CIK mora da osigura fer i poštene izbore, sprovede preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a i „da sva srdžba iz SNSD-a u proteklih 15 sati samo jasno potvrđuje da su oni u potpunosti imali stranačku kontrolu nad izbornim procesom“.

Crnadak je pozvao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da on prestane da priča o zaključcima Narodne skupštinie RS, jer ih je, kako je rekao, prvi prekršio kada je samo 24 sata od usvajanja glasao u Predsjedništvu BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom