Ekonomija     | 17.03.2020. 12:07 |

Sakamoto: BiH treba da promovira privatni sektor, a ne da ga kontrolira

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto smatra da se vlada u BiH mora potruditi da kreira povoljan zakonski okvir, pravilnom politikom, zakonodavstvo i solidnu infrastrukturu, kako bi promovirala privatni sektor ekonomije, umjesto da ga kontrolira.

- U društvu u kojem živimo, vlada tržišna ekonomija, privatni sektor je vrlo bitan. On kreira radna mjesta, osigurava tehnologiju i poboljšava ekonomsku konkuretnost države. Stoga, vlada se mora potruditi da kreira povoljan zakonski okvir, pravilnom politikom, zakonodavstvo i solidnu infrastrukturu, kako bi promovirala ovaj sektor, umjesto da ga kontrolira – kazao je ambasador Sakamoto u intervjuu za Fenu.

Primjećujemo, dodao je on, da japanske kompanije, baš kao i Evropljani, postepeno počinju obraćati više pažnje na region Zapadnog Balkana, u smislu preseljenja proizvodnje ili proizvodnje rezervnih djelova u proizvodnom i prerađivačkom sektoru.

- S druge strane, moramo razumjeti da su politička stabilnost, kao i kvalificirana radna snaga vrlo bitne pretpostavke za dolazak ozbiljnih investitora. Iskreno se nadam da BiH neće dalje gubiti vrijeme i propustiti ovu veliku šansu u budućnosti – naglasio je on.

Na pitanje da li je zadovojan bilateralnim odnosima BiH i Japana, Sakamoto ističe da nikad neće biti potpuno zadovoljan, "ali naša bilateralna saradnja raste i razvija se na mnogim poljima“.

Podsjeća da je ta saradnja započela kao pomoć obnovi BiH, i Japan kontinuirano pomaže državu, posebno sektore obrazovanja, zdravstva i deminiranja.

Novi projekti tehničke pomoći su započeli, a jedan od njih je poboljšanje javnog saobraćaja u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo.

- U ekonomskom sektoru, nedavno smo posjetili japansku kompaniju koja zapošljava 150 radnika iz BiH, te proizvodi specijalne metalne dijelove, koje izvozi na tržište EU – navodi on.

Također, kompanije iz IT sektora iz Japana i BiH su uspostavile saradnju, u sektoru turizma broj japanskih turista se povećava, a za BiH bi produbljivanje saradnje sa susjednim državama bilo od velike korisiti.

Saradnja sa univerzitetima ulazi u novu fazu - kursevi učenja japanskog jezika, Japanska vlada dodjeljuje i stipendije koje pokrivaju sve troškove za studente iz BiH, tako da se do sada 50 mladih ljudi iz BiH školovalo na japanskim univerzitetima. 

Nedavno je potpisan sporazum sa sarajevskim Univerzitetom, koji se odnosi na uređenje kabineta za učenje japanskog jezika, koji će biti opremljen potrebnom IT opremom, uključujući i sistem za online učenje.

Sakamoto je izrazio nadu da će to biti dobra platforma za promociju međusobnog razmuijevanja i razmjenu mladih između Japana i Bosne i Hercegovine.

Vlada Japana investira sredstva u infrastrukturne projekte, a do sada je podržala više projekata obnove puteva i mostova, uključujući i most u Doboju, u okviru grant pomoći.

- U skladu sa zahtjevom BiH vlasti, mi ćemo razmotriti upotrebu šeme koncesijskog zajma za projekte infrastrukturnog razvoja. U energetskom sektoru smo obezbijedili vladinu kreditnu pomoć za realizaciju okolišnog projekta TE Ugljevik – navodi on.

Postoji prostor za poboljšanje i prilika za dalji razvoj suradnje, posebno u ekonomskom sektoru, stoga, zaključio je, moramo raditi sa našim partnerima u BiH na promociji saradnje u tom području, uključujući investicije privatnog sektora.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo