Ekonomija     | 13.03.2020. 13:16 |

Poslodavci traže subvencioniranje plata (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je danas formiranje kriznog štaba poslodavaca i privrednih komora koji bi sarađivao s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva kako ne bi bile uvođene mjere koje bi imale direktne posljedice na privredu.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je na konferenciji za medije u Sarajevu da bi vlast trebala osnovati kompenzacioni fond kako bi budžetskim sredstvima bile sufinansirane plate i doprinosi radnicima.

- Također, Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva za pomoć privredi - naveo je Smailbegović.

Dodao je da poslodavci traže i moratorij ili prolongiranje vraćanja kredita bankama, kako za kompanije tako i za radnike, do normalizacije stanja.

Smailbegović je naveo da bi ministarstva saobraćaja i trgovine trebala uspostaviti saradnju sa zemljama u regiji kako bi omogućili nesmetan protok roba u i izvan BiH.

- Podržavamo većinu mjera federalnog i kantonalnih kriznih štabova, iako za neke nismo sigurni da su potpuno opravdane, a sve kako bi zadržali radna mjesta i kako bi naši uposlenici što manje osjetili krizu - izjavio je Smailbegović.

Istakao je da su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla, a da situacija u Italiji otežava poslovanje tekstilne, metalske i autoindustrije.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje vanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi.

- Kompanije se suočavaju s nemogućnošću poslovanja zbog nastale situacije jer nisu u stanju da nabavljaju sirovine ili da isporučuju proizvode na ciljana tržišta - pojasnio je Jašarspahić.

Pogledajte http://fena.ba/video/4130/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WHUrZ9fDHXZG4K730JbA8NwPd_OiSkHU?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Privredne komore zatražile izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina

UPFBiH u Konjicu predstavili rezultate iz 2023. i najavili aktivnosti za tekuću godinu

Udruženje poslodavaca FBiH nezadovoljno odnosom aktuelne vlasti, traže hitne sastanke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo