Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 14:22 |

Najavljena priprema lokaliteta Lipa za izmještanje migranata iz središta Bihaća

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. marta (FENA) - Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem je sastanku najavila početak pripreme lokaliteta Lipa za izmještanje svih migranata iz središta Bihaća, kao i momentalnog ograničavanja njihovog kretanja zbog prijetnje koronavirusom.

-Dobio sam podršku Operativne grupe za formiranje kampa na Lipi izvan središta Bihaća, što je u skladu i sa zaključkom Gradskog vijeća. S obzirom da trenutno imamo više od 1.500 migranata u napuštenim objektima i gradskim ulicama, prvo ćemo njih izmjestiti na novu lokaciju. Odmah nakon toga ćemo ići i u pravcu izmještanja ljudi iz Bire i zatvaranja tog privremenog centra. Nadam se da ćemo imati podršku Evropske komisije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a), kao i nadležnih institucija BiH. Međutim ako ona i izostane, mi ćemo u ovaj projekt ići vlastitim sredstvima. Jednostavno, ne možemo dopustiti da grad bude pregažen - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Članovi Operativne grupe najavili su i da će policija Unsko-sanskog kantona u saradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) odmah ograničiti kretanje migranata koji trenutno borave u privremenim centrima, ali i da će se pokušati maksimalno reducirati ulazak novih ilegalnih migranata na područje ovog kantona.

-Razlog za ovu mjeru je naravno trenutna situacija, odnosno širenje koronavirusa, skoro pa svuda oko nas. Ograničit ćemo kretanje svih korisnika usluga prihvatnih centara, a poslat ćemo i dopise svim prevoznicima da prekinu usluge transporta ilegalnih migranata na područje USK. Svi građani BiH se pridržavaju određenih mjera predostrožnosti zbog prijetnje zarazom koronavirusom, pa tako mora biti i sa stranim državljanima - kaže kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović potvrdila je da su sve osobe smještene u prihvatnim centrima pod zdravstvenom kontrolom, te da nema suspektnih slučajeva kada je u pitanju koronavirus.

Također, ponovo je skrenuta i pozornost na važnost izmještanja maloljetnika i djece bez pratnje iz Privremenog prihvatnog centra Bira u neki od adekvatnijih prihvatnih centara van područja Unsko-sanskog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom