Ekonomija     | 13.03.2020. 15:26 |

Zbog koronavirusa privrednici u TK već osjećaju ozbiljne posljedice (VIDEO)

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 13. marta (FENA) - Privrednici s područja Tuzlanskog kantona izrazili su danas zabrinutost zbog već osjetnog utjecaja koronavirusa na privredu.

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla predstavili su i upitnik čiji je cilj steći uvid u posljedice koronavirusa na poslovanje firmi s obzirom na poslovanje sa zemljama zahvaćenim koronavirusom i ostalim ključnim vanjskotrgovinskim partnerima. Također, upitnik uključuje i pitanja koja se tiču procjene finansijske štete i utjecaja potencijalnoga izostanka radnika na poslovanje.

- Najveći problemi su do sada zabilježeni u industrijama tekstila, kože i obuće, gdje su proizvodnje upolovljene ili čak u potpunosti obustavljene, pošto je glavni izvor repromaterijala ali i tržišta Italija; radi se o radno intenzivnoj privrednoj grani, koja zapošljava veliki broj žena te je zbog toga posebno osjetljiva - kazao je Nedret Kikanović, direktor kantonalne privredne komore Tuzla.

Značajan problem je u međunarodnom transportu koji je otežan, posebno u turizmu, a smanjen je i broj putnika koji dolaze u BiH.

- Očekuje se pad vanjskotrgovinske razmjene, ali još uvijek ne raspolažemo konkretnim brojčanim pokazateljima. Jučer smo privrednicima distribuirali upitnik da procijenimo trenutne i očekivane štete koje su posljedice epidemiološke situacije i već ih se 70 javilo i izrazilo zabrinutost - istaknuo je Kikanović.

Prema prvim pokazateljima iz upitnika, 76 posto firmi iz TK se izjasnilo da već osjeća posljedice koronavirusa na svoje poslovanje, s obzirom na strukturu privrede. Uglavnom se radi o firmama iz prerađivačke industrije, ali i prevozničkih firmi.

- To  je i očekivano s obzirom na to da su naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Njemačka, Austrija, Slovenija i Italija - kaže direktor Kantonalne privredne komore Tuzla. 

Također, 64 posto firmi navodi da već imaju finansijsku štetu, a 86 posto firmi očekuje da će u narednom mjesecu osjetiti još značajnije finansijske posljedice.  

- Jedna od konkretnih mjera koja se može poduzeti je izmirivanje obaveza države prema privrednicima, poput refundacije bolovanja, posebno porodiljskih, čime bi firmama bila obezbijeđena sredstva da barem djelimično osiguraju likvidnost. Tražimo da se pronađu i ostali načini i izvori sredstava i rasterećenja privrede koja je moguće brzo provesti, barem kratkoročno obustavljanje i ukidanje raznih taksi -pozvao je nadležne Kikanović.

Iz Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona traže da se donesu posebne mjere, kao što je osnivanje posebnog fonda za privredne posljedice koronavirusa, da se razmotri rebalans proračuna u kontekstu finansiranja posljedica epidemije, da se omogući otvaranje posebnih kreditnih linija za likvidnost te olakša davanje kreditnih programa za obrtni kapital. Zatraženo je i da se privrednicima snizi trošak bolovanja, ispita mogućnost stimuliranja domaće proizvodnje roba koje bi mogle nedostajati te da se u nabavnom lancu osigura dovoljna količina prehrambenih proizvoda za opskrbu stanovništva. Posebno je zatraženo da se provjeri stanje robnih rezervi.

Privrednici smatraju da bi nadležne vlasti trebale finansirati 80 posto iznosa plaće radnika kao što je to slučaj u Italiji i da se u državnom proračunu rezerviraju dostatna sredstva radi očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti zbog koronavirusa.

Pogledajte http://fena.ba/video/4134/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11izFBvpcjB_M-YwcjTvYRRkHFZ9dSjJm?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo