Bosna i Hercegovina     | 13.03.2020. 17:24 |

Sindikat obrazovanja traži dopunu donesenih instrukcija za zaštitu zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Kantonalni odbor Sarajevo Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH podržava sve akcije i mjere koje su, u borbi protiv koronavirusa, organi Kantona Sarajevo na vrijeme poduzeli u zaštiti stanovništva.

U saopćenju za javnost ističe se da su radnici u odgojno-obrazovnoj djelatnosti shvatili ozbiljnost situacije i 'poduzimaju mjere i aktivnosti da promjenu načina održavanja nastave najmanje osjete učenici i mladi Kantona Sarajevo'.

- Prateći poduzete mjere u mnogim evropskim državama primijetili smo da su kod njih donijete odluke da u školama i na fakultetima nastavnici i drugi zaposleni koji mogu aktivnosti obavljati iz kuće, tako i rade u cilju preveniranja mogućeg širenja virusa. Isto tako, Evropska unija je donijela odluku da svi zaposleni u administraciji mogu svoje poslove obavljati kod kuće. Zbog toga, predlažemo da se, dosada usvojene instrukcije dopune - navode iz Sindikata.

Traže da 'odgajateljima, nastavnicima i profesorima (koji imaju tehničke uvjete) bude omogućeno da nastavu mogu izvoditi online, iz svojih kuća te da to bude omogućeno i ostalim radnicima u tim institucijama (koji poslove mogu obavljati iz kuća).

- Da to bude dopušteno i svim zaposlenim u institucijama kulture  i zaposlenima u organima uprave i socijali, koji poslove mogu obavljati iz svojih kuća. Da se donese odluka o zabrani prijema stranaka u vrtiće, škole i na fakultete, u periodu važenja donesenih mjera - navode iz Sindikata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'