Svijet     | 13.03.2020. 16:35 |

Španski premijer Sanchez proglasio vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva

FENA Internet

MADRID, 13. marta (FENA) – Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je u petak dvosedmično vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva, mjeru koja će mu omogućiti da mobilizira sve resurse, uključujući i vojsku, kako bi suzbio nagli rast broja slučajeva koronavirusa.

Sanchez je objavio ti mjeru u televizijskom obraćanju naciji, dok su zdravstvene službe potvrdile da Španija ima više od 4.200 zaraženih, od kojih je skoro polovina u Madridu. To predstavlja povećanje za trećinu u odnosu na prethodni dan. Do sada je 120 pacijenata preminulo.

Sanchez je izjavio da posebne mjere omogućavaju vladi da limitira slobodu kretanja, legalno zaplijenjuje robe i preuzme kontrolu nad industrijskim i privatnim objektima, uključujući i privatne bolnice. Vlasti također mogu narediti mjere kako bi se osiguralo stvaranje zaliha hrane i nastavak industrijske proizvodnje.

- To je vanredna situacija koja ugrožava život i zdravlje sviju nas. Vlada će zaštiti sve građane – izjavio je španski čelnik, upozoravajući da bi broj slučajeva mogao porasti u narednoj sedmici na 10.000 zaraženih ljudi, prenosi Associated Press.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta