Ekonomija     | 13.03.2020. 17:23 |

Asocijacija poduzetnika Hercegovine traži izvanredne ekonomske mjere

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. ožujka (FENA) - Asocijacija poduzetnika Hercegovine zatražila je od bh. vlasti da donesu konkretne ekonomske mjere kako bi se smanjili negativni efekti širenja koronavirusa.

"Kao što su to učinile vlade većine zemalja u Europi, očekujemo i da sve razine vlasti u BiH donesu konkretne ekonomske mjere", poručili su hercegovački poduzetnici.

Istaknuli su kako naglasak treba biti na očuvanju radnih mjesta, likvidnosti i nesmetanom protoku novca.

"Asocijacija poduzetnika Hercegovine očekuje od Vlade FBiH i županijskih vlasti da hitno i bez odlaganja učine krajnje napore kako bi se i kod nas primijenile slične mjere po pitanju odgoda plaćanja poreza, doprinosa i drugih dadžbina koje opterećuju poslovanje, kako bi se u razdoblju nakon stabilizacije stanja sve sukcesivno nadoknadilo, čime ne bi bili oštećeni proračuni i ne bi došlo do većih poremećaja u financiranju budžetske potrošnje", stoji u priopćenju.

Također, istaknuli su kako treba učiniti sve da se osigura nesmetano funkcioniranje trgovine i normalan rad maloprodajnih lanaca, farmaceutskih i najvažnijih uslužnih sektora od općeg interesa.

Ekonomske mjere koje predlažu komore i udruženja poslodavaca trebaju biti smjernice i prioritet vlasti u Bosni i Hercegovini, poručili su poduzetnici.

"S obzirom na veliku ovisnost našeg gospodarstva o suradnji s Italijom i Njemačkom, koje najavljuju ili su već uvele široke restriktivne mjere, treba učiniti sve da teret krize ne podnese samo realni sektor", istakli su iz Asocijacije.

Poduzetnici smatraju kako će suradnja vlasti s financijskim institucijama i konkretni dogovori s domaćim bankama umnogome pomoći da se formiraju nužni fondovi za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

"Pored svega navedenog smatramo kako je nužna neprestana komunikacija i koordinacija između svih nivoa vlasti i privrednih subjekata u cjelini, kako bi sve bilo i transparentno i svima od koristi", poručili su iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Potres jačine 4,3 kod Metkovića, osjetio se u cijeloj Hercegovini

Hercegovinu jutros pogodio novi potres

Zabilježen porast vodostaja rijeke Neretve, zasad nema opasnosti od izlijevanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo