Bosna i Hercegovina     | 15.03.2020. 14:50 |

Hadžibajrić: 500.000 KM za pomoć penzionerima, porodiljama i ugroženim

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad i komandant Općinskog štaba civilne zaštite Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu štaba zbog pojave koronavirusa i poduzimanja hitnih mjera i aktivnosti.

- Moramo biti svjesni situacije i u kojoj mjeri ovo pogađa našu općinu i građane. Naša je obaveza da u ovoj situaciji preuzmemo dio tereta na sebe i kao lokalna zajednica pomognemo najugroženijim, olakšamo poslovanje privednim subjektima i spriječimo otpuštanje radnika - rekao je Hadžibajrić.

Općinski štab civilne zaštite potom je razmatrao prijedloge o tome kako pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, a to su penzioneri, porodilje i socijalno ugroženi. Istovremeno, razmatrano je i kako omogućiti privrednicima u Starom Gradu da što lakše posluju i nose se sa posljedicama ekonomske krize zbog koronavirusa.

Istaknuto je da je općina Stari Grad lokalna zajednica koja najvećim dijelom živi od turizma, te da će posljedice zbog problema koje u turizmu izaziva koronavirus biti velike. Iz tog razloga, Opštinski štab civilne zaštite Stari Grad jednoglasno je prihvatio prijedloge načelnika i komandanta štaba da se izdvoje sredstva u iznosu od 500.000 KM za pomoć ugroženim kategorijama.

- Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, na osnovu svoje evidencije sačinit će spiskove najugroženijih kategorija stanovništva - penzionera, porodilja, boraca i drugih socijalno ugroženih, te će im biti podijeljene jednokratne novčane naknade u cilju nabavke dezinfikacionih sredstava, lijekova i hrane. Ovaj zaključak stupa na snagu sa danom donošenja, te će nadležna služba odmah poduzeti potrebne aktivnosti u cilju podjele sredstava - kazao je Hadžibajrić.

Načelnik je poručio da Općina Stari Grad Sarajevo od danas umanjuje cijenu zakupa za poslovne prostore, javne površine i reklame za 50 posto, izuzev bankarskog sektora za koji se procjenjuje da i dalje jednako posluje, a sve u cilju pružanja podrške radu privrednih subjekata i sprečavanja otpuštanja radnika.

- Ova odluka bit će na snazi do 30. aprila ove godine nakon čega će se ponovo razmatrati situacija i donijeti odluka u skladu sa stanjem na terenu - poručio je Hadžibajrić.

Također, Općina Stari Grad od danas ograničava rad svih ugostiteljskih objekata u Starom Gradu do 22 sata, a policijski službenici Prve PU - PS Stari Grad bit će zaduženi za kontrolu stanja na terenu, izricanje opomena i kazni za one koji se ne budu pridržavali.

Istovremeno, Općina apeluje na građane, posebno roditelje čija djeca su oslobođena redovne nastave da se ponašaju odgovorno i u skladu sa datim preporukama u smislu okupljanja na javnim mjestima, pa i ugostiteljskim objektima.

Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad će redovno vršiti kontrole javnih površina i kontrolisati pridržavanje mjera i preporuka. Istovremeno, u cilju olakšavanja poslovanja privrednim subjektima kojima su izrečeni prekršajni nalozi od strane općinske inspekcije pred nadležnim sudovima, Općina će tražiti svođenje novčanih kazni na najmanju moguću mjeru, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo