Stranačke aktivnosti     | 15.03.2020. 15:42 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

I posljednja odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade izazvala je niz negodovanja u javnosti. Samir Fazlić, šef Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću, većinu tih reakcija smatra opravdanim i objašnjava uzroke zašto Šestoaprilska nagrada sve više gubi kredibilitet.

„Za dodjelu Šestoaprilske nagrade presudan kriterij postalo je lobiranje kod članova Odbora za dodjelu Nagrade i gradskih vijećnika.

Kod ovakve Nagrade, koja je jako važna za identitet i dostojanstvo Grada, lobiranje ne smije biti ni presudan, a pogotovo ne jedini kriterij za njenu dodjelu. U tom slučaju važniji postaje lobistički potencijal kandidata od kvaliteta njegovog rada u oblasti za koju je kandidiran. Tako se Nagrada obezvređuje, ali i onaj u čije ime se dodjeljuje, a to je Grad.

U tom smislu posebno je znakovito da nije dodijeljena nagrada iz oblasti kulture. Oba kandidata, i Alija Hafizović i Želimir Altarac Čičak, imaju svoje kvalitete i toliko su upisani u noviju istoriju grada da i jedan i drugi zaslužuju Šestoaprilsku. Međutim, nije je dobio nijedan jer očito da nisu bliski lobističkim strukturama koje upravjaju gradom. Kultura je tako ostala prazna – da se ironijski oslonim na rečenicu iz afere snimak koja je zadnjih dana okupirala javni prostor u BiH.

Ova priča još nije gotova, jer je na neki način i narušena tajnost rada odbora, a za pojedine laureate se već pojavljuju oprečne izjave o  legitimnosti njihovog izbora.

Vjerujemo da će u narednom periodu doći do obnavljanja kako odbora, tako i kriterija dodjele ovih nagrade, jer šestoaprilsku nagradu su dobili istaknuti građani i vrijedni pregaoci grada Sarajeva. U ime njih ova nagrada mora biti dostojanstvena i ponosna.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta