Ekonomija     | 16.03.2020. 12:42 |

Regionalnom suradnjom do bolje promocije muzeja

FENA Saopćenje

CRNA GORA, 16. ožujka (FENA) - Na sastanku zajedničkog tima za implementaciju projekta "Zanimljivi muzeji-aMUSeumING", koji je održan u Podgorici, razgovaralo se o do sada provedenim aktivnostima, te o budućim planovima, obukama i certificiranju koje će se održati u svibnju.

Radi se o prekograničnom projektu kojeg provode Nacionalni muzej Crne Gore, Muzej u Jablanici i Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostara, uz financijsku potporu Europske unije.

Implementacija projekta započela je 15. studenoga 2019. godine, a do sada su urađene pripremne aktivnosti za poboljšanje tehničkih i upravljačkih kapaciteta muzeja, kao i drugih relevantnih kulturno-povijesnih lokacija u prekograničnom području.

U prethodnom periodu analizirani su tehnički i upravljački kapaciteti muzeja i kulturno-povijesnih lokacija, te nivo zanimanja turista za kulturno nasljeđe, povezanost turističkih operatera i njihovu spremnost za međusobnu suradnju.

Kako je istaknuto, pokrenute su procedure za nabavku suvremene opreme i tehničke podrške osoblju muzeja, kako bi se na što bolji i kvalitetniji način sami muzeji i muzejske postavke približile široj javnosti, mlađoj populaciji i time postali jedan od glavnih interpretatora kulturnog nasljeđa.

Također, u svibnju se očekuje obuka i certificiranje 20 vodiča po Interpret Europe metodologiji koji će znatno poboljšati kvalitetu usluga turistima i posjetiocima. Od svibnja su planirane i posebne promotivne aktivnosti prema individualnim putnicima/posjetiteljima, kao i rad sa tur operatorima.

Pprojekt prekogranične suradnje "Zanimljivi muzeji / Amusing Museums" (aMUSeumING) financira Europska unija u sklopu programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 394.904 eura, od čega Europska unija osigurava 84,47 posto sredstava, priopćili su iz Linka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo