Svijet     | 16.03.2020. 12:47 |

Makarević: Ambasada BiH u Oslu na raspolaganju bh. građanima

FENA Saopćenje

OSLO, 16. marta (FENA) - U Norveškoj će do 26. marta biti zatvorene sve obrazovne ustanove, barovi, kafići i restorani, odgođene su sve društvene i kulturne manifestacije, ali procjenjuje se da bi takva situacija mogla potrajati i poslije tog datuma.

Posljednji podaci Instituta za javno zdravstvo Norveške ukazuju da je povećan broj oboljelih od virusa u Oslu i u centralnom dijelu države, a evidentiran je slučaj zaraze kod osobe koja nije bila u neposrednom kontaktu sa strancima i osobama koje su došle iz rizičnih zemalja.

Ipak, nadležni naglašavaju da je većina zaraženih koronavirusom (Covid-19) u toj zemlji s blagim simptomima te da će mnogi preboljeti infekciju, a da nisu ni svjesni da su zaraženi.

Kako je kazao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević, svi putnici s nerezidentnim boravkom biti vraćeni na svoje polazne destinacije ili će se suočiti s dvosedmičnom obaveznom karantenom.

Ambasador je pozvao putnike koji su u tranzitu i imaju poteškoća s tim u vezi da se jave Ambasadi BiH na ove telefone: +47 22 54 09 60 ili +47 22 54 09 61.

Iako je većina ambasada u Oslu ili zatvorena ili radi sa smanjenim kapacitetom ili radi virtualno i ne u direktnom dodiru sa strankama, ambasador Makarević kaže da je bh. ambasada otvorena puno radno vrijeme kao i uobičajenim okolnostima bez ikakvih restrikcija.

- Stojimo vam na usluzi. Tu smo za naše građane i dat ćemo sve od sebe da vam pomognemo - zaključio je ambasador Makarević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'