Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 14:28 |

Buševac: Obustava letova s tuzlanskog aerodroma donijet će velike gubitke

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 16. marta (FENA) - Obustava aviolinija kompanije Wizz Air, koja je s tuzlanskog aerodroma prevozila svakodnevno putnike u nekoliko evropskih zemalja, donijet će velike gubitke i aerodromu, ali i cjelokupnoj privredi - ocijenio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edin Buševac.

On je u izjavi za Fenu rekao da je upravo danas održao nekoliko sastanaka na ovu temu te da su posljedice po privredu neminovne.

- Još danas avioni slijeću na Aerodrom Dubrave i od sutra više neće saobraćati. Što se tiče cestovnog prometa, vidite kolike su gužve na graničnim prelazima. Ovo je jedna situacija u kojoj se našla cijela Evropa i naravno da ćemo i mi osjetiti velike probleme - ističe Buševac.

Izrazio je nadu da će se epidemija koronavirusa u dogledno vrijeme stišati, jer se poduzimaju ogromne mjere na sprečavanju njenog širenja. Osim toga, nada se i povratku Wizz Aira na tuzlanski aerodrom.

Aerodrom Dubrave najviše su koristili putnici iz BiH koji žive u inostranstvu, a ovom odlukom o obustavi svih linija mnogi su svoja putovanja otkazali. Također, kako je naveo Buševac, tokom ljetnih i prazničnih mjeseci putnici su koristili ovaj aerodrom, te će i u ovom smislu, kada se približavaju uskrsni praznici, tuzlanski aerodrom, kao i turizam osjetiti posljedice.

- Već sada, kada bi koronavirus bio zaustavljen, snosili bismo velike posljedice i gubitke. Ne želim reći da smo mi jedna ogromna turistička destinacija, ali i naša zemlja je dosta svojih kapaciteta usmjerila u tom pravcu. Dovoljan vam je podatak da ni Međugorje nakon ovoga više nema hodočasnika. Tako isto ni Mostar, ni Sarajevo, ni Tuzla – naveo je Buševac.

Pozvao je sve razine vlasti da zajednički rade na rješavanju ovog problema te da nije vrijeme za paniku.

-  Ovom problemu moramo zajednički pristupiti, jer se s njim suočavaju sve zemlje okruženja, kao i cijela Evropa. Očekujem da će i Vlada Federacije BiH adekvatno reagirati, da pomognemo ljudima da prevaziđu ovu situaciju - zaključio je ministar Edin Buševac.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo