Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 15:51 |

Pojedinačno potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija u BPK-u

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. marta (FENA) - U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je počelo potpisivanje ugovora o dodjeli studentskih stipendija redovnim studentima I i II ciklusa studija za akademsku 2019/20 godinu.

Pravo na dodjelu stipendija ostvarilo je 178 studenata, a za ovu namjenu ministarstvo je planiralo finansijska sredstva u iznosu od 172.900 KM.

Po riječima resornog ministra Armana Bešlije, zbog novonastale situacije i poštivanja naredbi kantonalnog Kriznog štaba, potpisivanje ugovora se odvija u posebnim okolnostima.

- Pojedinačno potpisivanje ugovora o dodjeli studentskih stipendija odvija se u skladu s pooštrenim naredbama kantonalnog Kriznog štaba. Da ne bi stvarali gužve i grupe kako smo to činili ranije, studenti mogu dolaziti u periodu do 20. marta kako bi potpisali ugovore - pojašnjava Bešlija.

S obzirom da se kao i prethodne, i ove godine kasni sa potpisivanjem ugovora jer je već proteklo sedam mjeseci akademske godine, resorni ministar ističe da je riječ o problemu koji traje godinama.

- Posljednje stipendije za prethodnu akademsku godinu isplaćene su u decembru, nakon čega se pristupilo izradi i usvajanju novih kriterija. Kada je riječ o redovnosti isplate, to će se odvijati u skadu sa punjenjem kantonalnog budžeta. Ukoliko bude sredstava mi bi bili sretni da se isplata obavi do kraja akdemske godine - kazao je ministar obrazovanje BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu