Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 16:53 |

FUZIP o mjerama izolacije za građane koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Federalni inspektori 24 sata dnevno na 15 graničnih prijelaza izriču mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih državnih i federalnih organa, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP)

- U skladu s Odlukom o obaveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, od 06.00 sati jutros (16.3.2020. godine) federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 graničnih prijelaza u FBiH (granični prijelazi Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo, te na devet dodatnih prijelaza - GP Doljani, GP Velika Kladuša, GP Gabela Polje, GP Bosansko Grahovo/Strmica, GP Osoje, GP Čepikuće, GP Neum 1, GP Neum 2 i GP Ivanica), gdje će neprekidno, u toku 24 sata u tri smjene vršiti kontrole putnika i roba te izricati mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih državnih i federalnih organa - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, spomenutom odlukom se izuzimaju profesionalni vozači kamiona (domaći i strani), čiji će se status definisati prema posebnom protokolu.

Iz FUZIP-a napominju da je dvadesetčetverosatni rad federalnih  sanitarnih inspektora već nekoliko dana organizovan na graničnim prijelazima - Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo i Aerodrom Tuzla.

Istovremeno, podsjećaju da su u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju.

- Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a za što je propisana kazna do tri godine zatvora - upozoravaju iz FUZIP-a.

Usto, apeluju na putnike/osobe, kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera, te ponovno upozoravju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH.

- Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora - navodi se u saopćenju.

Prema dosad dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori su izdali ukupno 2.498 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na period od 14 dana.

FUZIP, svakodnevno, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja spiskove – tabelarne preglede osoba kojima su izdata rješenja od federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima osoba/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/osobama kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

- Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP - telefon za prijave: 033 /22 66 44  (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu