Ekonomija     | 16.03.2020. 17:32 |

CBBiH: Monetarni i finansijski sistem u BiH stabilan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

U saopćenju se navodi da se na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno nalazi 5,5 milijardi KM deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata.

Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve - navode iz CBBiH.

Centralna banka BiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede.

- Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini.

CBBiH kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute - saopćeno je iz Ureda za informisanje CBBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promet karticama u BiH porastao za 14,85 posto

CBBiH - Godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. iznosio 1,7 posto

Visoki predstavnik izrazio punu i nedvosmislenu podršku Centralnoj banci BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo