Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 18:35 |

Sindikat traži zaštitu za radnike komunalne privrede od koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji BiH apelira na nadležne institucije, Vladu, općine, poslodavce da hitno obezbijede neophodnu opremu koja će štititi radnike od dodatnog rizika zaraze koronavirusom.

Taj sindikat zahtijeva da se 'poštuju prava radnika, uključujući i redovnu isplatu plaća i naknada u skladu sa zakonskim propisima'.

- Naložiti pojačan nadzor inspekcijskih organa da bi se spriječili nesavjesni poslodavci da pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika ili da umanje njihova primanja. Osigurati da radnici koji budu primorani biti u izolaciji (zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom ili moraju biti uz djecu koja su u izolaciji) budu isplaćeni puni iznosi plaća i naknada za period koji budu u izolaciji - navodi se.

Sindikat misli da 'treba osigurati i puno poštivanje Zakona o radu, posebno člana kojim se propisuje da radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (viša sila, privremeni zastoj u proizvodnji, elementarne nepogode)'.

- Nadamo se da ćemo odgovornim ponašanjem i poštivanjem naredbi i preporuka Kriznog štaba FBiH spriječiti širenje koronavirusa, ubrzo se vratiti normalnim redovnim aktivnostima – poručuju iz Sindikata.

Naglašavaju da 'radnici zaposleni u komunalnim djelatnostima spadaju među najizloženije riziku, od dobivanja i prenošenja koronavirusa'.

Kako u saopćenju za javnost Sindikat podsjeća 'Vlada FBiH donijela je, na današnjoj tematskoj sjednici, Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Donesen je niz preporuka u vezi s postupanjem poslodavaca i radnika, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa'.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sindikat komunalne privrede traži od Vlade FBiH konkretne mjere za potpisivanje kolektivnog ugovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo