Bosna i Hercegovina     | 16.03.2020. 17:46 |

Vlada RS: Snage za zaštitu i spašavnje pod kontrolom Štaba za vanredne situacije

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16.marta (FENA) – Odlukom Vlade Republike Srpske (RS) o proglašenju vanredne situacije za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed pojave koronavirusa, snage za zaštitu i spasavanje stavljaju se pod komandu Štaba za vanredne situacije.

To je u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, naveli su iz entitetske vlade.

Usvojena je i uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području RS.

Uredbom se za pojedine proizvode propisuje vraćanje cijena na prethodni nivo, koje su zatečene u prometu, a koje su važile 5. marta 2020. godine.

Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, s ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Entitetsko Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji s nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, i dalje vršiti praćenje situacije na tržištu u pogledu snabdijevanja i cijena, te u slučaju opravdanih razloga preduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog ponašanja trgovaca.

Ove uredbe Vlada je usvojila danas na prvoj vanrednoj sjednici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu